Verklein de kans op koolmonoxidevergiftiging

De omvang van het probleem met koolmonoxide is wel drie tot vijf keer zo groot als nu wordt gedacht. Dat meldt branchevereniging Vebon-NOVB. De Onderzoeksraad voor Veiligheid toont aan dat in bijna de helft van alle ongevallen koolmonoxide ontstaat door een cv-installatie, hoe modern en goed onderhouden ook. De kwaliteitslabels voor installatie en onderhoud van cv-installaties bieden geen garantie tegen koolmonoxidevergiftiging, aldus de branchevereniging.

Ook sommige koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos, zo blijkt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze publiceerde het onderzoek naar ongevallen met koolmonoxide (CO) in Nederland. Jaarlijks vallen er tientallen dodelijke slachtoffers en moeten honderden mensen behandeld worden voor koolmonoxidevergiftiging. Naar inschatting van de Onderzoeksraad is de omvang echter nog vele malen groter. In geen enkel huishouden met een verbrandingstoestel kan het risico op koolmonoxidevergiftiging worden uitgesloten.
De branchevereniging roept op om voor adequate bescherming te zorgen met het plaatsen van een koolmonoxidemelder. Deze kan het verschil maken! Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar de technische werking van koolmonoxidemelders is gebleken dat niet alle melders voldoen. VEBON-NOVB vindt dat de burger moet kunnen vertrouwen op veilige producten en heeft geschikte en betrouwbare koolmonoxidemelders verzameld op www.veiligeproducten.nl. De melders op deze site zijn allemaal getest en gecertificeerd op basis van de Europese norm NEN-EN 50291. De gebruiksaanwijzing voldoet aan de Europese norm NEN-EN 50292 die voorschriften bevat hoe en waar de melder op te hangen en wat te doen als het alarm gaat.

Deel dit artikel via: