Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

HID

PG Security Systems

Lobeco

Advancis

CDVI

JMB Groep

ARAS

Genetec

VBN

BHVcertificaat.online

Eizo

Add Secure

Explicate

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

NIBHV

Centurion

Nenova

Optex

VideoGuard

Gold-IP

VVNL

Dero Security Products

SmartCell

20face

Secusoft

OSEC

De Beveiligingsjurist

SOBA

Multiwacht

SmartSD

Nimo Drone Security

Uniview

Securitas

Connect Security

G4S

ADI

Kiwa

Hanwha Vision Europe

RoSecure

CSL

Unii

Hikvision

i-Pro

HD Security

Seagate

Top Security

Alphatronics

CardAccess

Avigilon Alta

GFT

EAL

Eagle Eye Networks

VEB

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

VAIBS

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Sequrix

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Milestone

SMC Alarmcentrale

Paxton

Seris

2N

Ajax Systems

Nimo Dog Security

ASIS

Paraat

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

IDIS

DZ Technologies

Bydemes

Akuvox

Brivo

Verlaagde straffen voor Marengo-verdachten

28 februari 2024
Redactie
08:30

Omdat pas na bijna zes jaar een einde kwam aan het Marengo-proces, kregen veel verdachten strafkorting, variërend van enkele maanden tot maximaal een jaar. Dit is een steeds vaker toegepaste praktijk vanwege de overschrijding van de ‘redelijke termijn’ van berechting.

Laura Peters, hoofddocent strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt tegenover de NOS uit dat dit verband houdt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn wordt vastgelegd. Uit het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak over 2022 blijkt dat meer dan een derde van de strafzaken in eerste aanleg en een kwart van de zaken in hoger beroep buiten de ‘genormeerde doorlooptijd’ vielen, mede door de nasleep van de coronacrisis en een tekort aan rechters en officieren.

Bron van frustratie
Het toepassen van strafvermindering vanwege procesduur is een bron van frustratie bij justitie, rechters en politie, aldus Peters. Het Ministerie van Justitie heeft wel begrip voor de afwegingen van de rechtbank, met het belang van snelle duidelijkheid voor nabestaanden en verdachten. De capaciteitsproblemen binnen de Nederlandse rechtspraak zijn echter al langer bekend en minister Weerwind voor Rechtsbescherming heeft vorig jaar een staking van rechters en officieren ternauwernood weten te voorkomen.

Complexiteit
De toegenomen complexiteit van strafzaken draagt ook bij aan de problemen, zegt Peters. Er zijn steeds meer regels over diverse vormen van criminaliteit, waardoor de strafrechtspleging verstopt raakt. Innovatieve oplossingen zijn nodig om de procedures te versnellen. Een dergelijke oplossing is de ontwikkeling van procesafspraken, waarbij het Openbaar Ministerie en de advocaat in zaken met veel bewijs en weinig verzet van de verdachte voorafgaand aan de rechtbank een akkoord sluiten over de strafkorting. Deze praktijk, die sinds 2021 steeds meer wordt toegepast, versnelt het proces en biedt verdachten duidelijkheid. De Smet-Dierckx van het OM beschouwt dit als een positieve ontwikkeling.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner