Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

ASIS

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Eagle Eye Networks

Sequrix

Seris

GFT

Alarm Meldnet

Milestone

Gold-IP

Dero Security Products

EAL

Secusoft

Avigilon Alta

i-Pro

Genetec

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Unii

DZ Technologies

Seagate

SMC Alarmcentrale

VVNL

Top Security

VEB

Securitas

HID

Nimo Drone Security

SmartSD

SmartCell

Multiwacht

Connect Security

Nenova

SOBA

BHVcertificaat.online

Centurion

20face

Bosch Security Systems

ADI

CardAccess

Bydemes

VideoGuard

Paraat

NetworxConnect

Eizo

CDVI

Advancis

Masset Solutions

CSL

IDIS

Explicate

NIBHV

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

2N

Akuvox

HD Security

PG Security Systems

ASSA ABLOY

ARAS

G4S

Brivo

Add Secure

Lobeco

OSEC

Trigion

Kiwa

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

VAIBS

RoSecure

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Hikvision

VBN

De Beveiligingsjurist

Optex

Verouderde AVG belemmert innovatie

19 januari 2020
Redactie
15:40

Met steeds slimmere camera’s wordt steeds meer mogelijk. Niet alleen op veiligheidsgebied, maar ook voor gemak en commercie. De Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) stelt echter veel beperkingen aan deze nieuwe mogelijkheden. Dat moet anders vindt de bekende jurist Jeroen Terstegge, die hierover een betoog houdt tijdens een door IDIS georganiseerde kennissessie.

In mei dit jaar wordt de GDPR, waarvan de AVG is afgeleid, geëvalueerd. Dit zal volgens Terstegge echter niet tot veranderingen leiden. En dat is jammer, vindt hij, omdat de AVG bij lange na niet aansluit op de huidige tijd. Niet zo vreemd, want de richtlijn die de privacy van burgers moet beschermen is slechts een gemoderniseerde versie van een richtlijn uit 1995, toen ontwikkelingen als Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie en Cloud Computing nog lang niet aan de orde waren. Ook in de huidige richtlijn komen deze aspecten niet aan bod, waardoor veel moderne ontwikkelingen, zoals biometrie, simpelweg worden verboden.

Gratis diensten
De AVG houdt onder andere geen rekening met het feit dat steeds minder de bedrijven en steeds meer de ‘consumenten’ bepalen welke gegevens worden gedeeld. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘gratis’ diensten op internet, waarvoor het nodig is cookies te accepteren of persoonlijke gegevens te verstrekken. Ook met beveiligingstoepassingen bouwen ‘consumenten’ feitelijk zelf een profiel van zich op. Door bepaalde locaties te betreden stemmen zij in met registratie van hun aanwezigheid en steeds vaker ook hun gedrag. Wie dat niet wil, zal gemaskerd door het leven moeten gaan en zeker geen gebruik moeten maken van digitale diensten. Maar ook al is de AVG gebaseerd op achterhaalde principes en technologieën, wie niet de wet wil overtreden zal zich er aan moeten houden! De manier waarop roept steeds meer vragen op. Reden voor IDIS om de gerenommeerde privacyjurist Terstegge twee sessies te laten verzorgen tijdens de Kennisdag op 6 februari in Louwman’s Toyota World in Raamsdonksveer. De eerste gaat over de regelgeving zelf. Tijdens de tweede sessie laat Terstegge zien hoe de regelgeving in bepaalde situaties correct is toe te passen en welke vragen daarbij kunnen ontstaan. Voorbeelden zijn een wooncomplex, supermarkt, scholencomplex, distributiebedrijf en bedrijventerrein.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij tijdens de Kennissessie op 6 februari in Raamsdonksveer. Deelname is kosteloos en aanmelden kan via deze link.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner