Verouderde AVG belemmert innovatie
Met steeds slimmere camera’s wordt steeds meer mogelijk. Niet alleen op veiligheidsgebied, maar ook voor gemak en commercie. De Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) stelt echter veel beperkingen aan deze nieuwe mogelijkheden. Dat moet anders vindt de bekende jurist Jeroen Terstegge, die hierover een betoog houdt tijdens een door IDIS georganiseerde kennissessie.
In mei dit jaar wordt de GDPR, waarvan de AVG is afgeleid, geëvalueerd. Dit zal volgens Terstegge echter niet tot veranderingen leiden. En dat is jammer, vindt hij, omdat de AVG bij lange na niet aansluit op de huidige tijd. Niet zo vreemd, want de richtlijn die de privacy van burgers moet beschermen is slechts een gemoderniseerde versie van een richtlijn uit 1995, toen ontwikkelingen als Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie en Cloud Computing nog lang niet aan de orde waren. Ook in de huidige richtlijn komen deze aspecten niet aan bod, waardoor veel moderne ontwikkelingen, zoals biometrie, simpelweg worden verboden.
Gratis diensten
De AVG houdt onder andere geen rekening met het feit dat steeds minder de bedrijven en steeds meer de ‘consumenten’ bepalen welke gegevens worden gedeeld. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘gratis’ diensten op internet, waarvoor het nodig is cookies te accepteren of persoonlijke gegevens te verstrekken. Ook met beveiligingstoepassingen bouwen ‘consumenten’ feitelijk zelf een profiel van zich op. Door bepaalde locaties te betreden stemmen zij in met registratie van hun aanwezigheid en steeds vaker ook hun gedrag. Wie dat niet wil, zal gemaskerd door het leven moeten gaan en zeker geen gebruik moeten maken van digitale diensten. Maar ook al is de AVG gebaseerd op achterhaalde principes en technologieën, wie niet de wet wil overtreden zal zich er aan moeten houden! De manier waarop roept steeds meer vragen op. Reden voor IDIS om de gerenommeerde privacyjurist Terstegge twee sessies te laten verzorgen tijdens de Kennisdag op 6 februari in Louwman’s Toyota World in Raamsdonksveer. De eerste gaat over de regelgeving zelf. Tijdens de tweede sessie laat Terstegge zien hoe de regelgeving in bepaalde situaties correct is toe te passen en welke vragen daarbij kunnen ontstaan. Voorbeelden zijn een wooncomplex, supermarkt, scholencomplex, distributiebedrijf en bedrijventerrein.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij tijdens de Kennissessie op 6 februari in Raamsdonksveer. Deelname is kosteloos en aanmelden kan via deze link.