Verzekeraars melden grote toename autobranden

In de eerste negen maanden van 2018 zijn al 2927 autobranden bij verzekeraars gemeld, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Ten opzichte van de eerste negen maanden in 2017, steeg het aantal gemelde autobranden dit jaar met bijna vier procent. De meeste autobranden vonden dit jaar plaats in provincie Zuid-Holland (522), gevolgd door Noord-Brabant (476). De grootste stijging vond plaats in provincie Groningen. Daar steeg het aantal gemelde autobranden met maar liefst 34 procent, van 91 naar 122 autobranden.

Zorgelijke ontwikkeling
Verzekeraars maken zich zorgen om het toenemend aantal autobranden in de afgelopen vijf jaar. Het Verbond van Verzekeraars adviseert autobezitters om hun auto altijd op een zo zichtbaar mogelijke plek te parkeren, het liefst bij licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal, omdat pyromanen niet graag gezien worden. Daarnaast bieden buurt WhatsApp-groepen uitkomst om verdachte gedragingen in de wijk met elkaar te signaleren.

Verzekering
Autobezitters met een beperkt casco- (WA-plus) of cascoverzekering (allrisk) zijn verzekerd tegen autobranden. Ongeveer zeventig procent van het Nederlandse wagenpark heeft zo’n verzekering.

Deel dit artikel via: