Verzekeraars ontdekten in 2020 voor 88 miljoen euro aan fraude
Vorig jaar hebben de verzekeraars circa 13.000 gevallen van fraude ontdekt, meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Daarmee is voorkomen dat een bedrag van ruim 88 miljoen euro onterecht is uitgekeerd aan fraudeurs. Verzekeraars zetten steeds meer innovatie in om fraude op te sporen.
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, wijst erop dat financiële schade door verzekeringsfraude invloed heeft op de premies voor alle verzekerden in Nederland. “Vroegtijdige signalering van fraude voorkomt schadekosten en dat is gunstig voor alle verzekerden.” Opvallend is dat vooral bedrijven meer zijn gaan frauderen. De verzekeraars zagen een toename van maar liefst 40 procent.
Voorbeelden
Het meeste wordt gesjoemeld met motorrijtuigverzekeringen (3.871). Ook op woonverzekeringen (844) en reisverzekeringen werden veel fraudeonderzoeken gemeld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om moedwillig veroorzaakte schade, vervalsing van facturen of het claimen van dezelfde schade bij meerdere verzekeraars. Ook proberen mensen verzekeringen met een valse identiteit af te sluiten om vervolgens hoge bedragen te claimen. Verder vormt cybercrime een toenemend probleem. In het Computer Emergency Response Team (i-Cert) werken verzekeraars samen om informatie over cybercrime-aanvallen te verzamelen, te verwerken en te delen.
Samenwerking
De bewezen verzekeringsfraudes zijn volgens Weurding het resultaat van intensieve samenwerking en informatie- en kennisdeling tussen verzekeraars onderling, met de politie en het OM. Daarnaast ontwikkelt het Verbond een evaluatiemodel om kwetsbaarheden goed in kaart te brengen bij verzekeringsmaatschappijen die het slachtoffer werden van verzekeringsfraude. Op 3 november organiseert het Verbond het digitale event ‘Boef de Baas: preventie kan alleen door innovatie!’, waarin wordt gesproken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (digitale) verzekeringsfraude en -criminaliteit. Er wordt gesproken over nieuwe tools, strategische keuzes, hoe cybersecurity is in te passen in de organisatie en er is speciale aandacht voor ethiek, omdat het opsporen van criminelen niet ten koste moet gaan van de privacy en rechten van gewone burgers.