Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

BHVcertificaat.online

Explicate

Unii

Sequrix

2N

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Alphatronics

Genetec

Network Optix

Dero Security Products

EAL

NIBHV

Secusoft

Seris

IDIS

Paxton

Add Secure

SmartSD

20face

VBN

i-Pro

ASSA ABLOY

CardAccess

Centurion

Avigilon Alta

CDVI

Nimo Dog Security

CSL

GFT

DZ Technologies

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Kiwa

Top Security

Lobeco

VAIBS

Nenova

ARAS

Seagate

Crown Security Services

RoSecure

Hanwha Vision Europe

HD Security

Paraat

HID

SOBA

Oribi ID Solutions

Milestone

Hikvision

Connect Security

Advancis

VEB

Uniview

VideoGuard

Optex

ASIS

Eizo

Trigion

Service Centrale Nederland

VVNL

OSEC

PG Security Systems

NetworxConnect

Akuvox

ADI

SmartCell

Bydemes

Ajax Systems

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Masset Solutions

G4S

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Securitas

JMB Groep

Brivo

Verzekeraars willen hogere brandveiligheid voor senioren

23 februari 2018
Redactie
17:28

De brandveiligheid van seniorencomplexen kan flink worden verbeterd. In de aanloop naar het algemeen overleg Bouwregelgeving en energiebesparing, donderdagmiddag in de Tweede Kamer, heeft het Verbond van Verzekeraars hiervoor adviezen aangedragen.

Op aandringen van 50PLUS is aan de agenda van het Algemeen Overleg de brandveiligheid van seniorencomplexen toegevoegd. Nu zijn voor deze gebouwen de reguliere brandveiligheidsvoorschriften van toepassing, maar minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Kamer al toegezegd dat de regels worden aangescherpt.

Meer branden
Ook het Verbond vindt het belangrijk dat de overheid in het bouwbesluit extra rekening houdt met de brandveiligheid van seniorenwoningen. Verzekeraars brengen aan de hand van schadeclaims in kaart wanneer en waar woningbranden plaatsvinden. Volgens cijfers van de stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp bij brand biedt, steeg het aantal branden bij zorginstellingen van 92 in 2015 naar 134 in 2016. Op basis van waarnemingen van diezelfde stichting vrezen verzekeraars ook een stijging bij seniorencomplexen.

Rook
Waar voor ziekenhuizen speciale eisen gelden, zijn die nu niet van toepassing op seniorenwoningen. Toch zijn de bewoners of patiënten ook daar vaak moeilijk of niet zelfredzaam. Met name bij seniorenwoningen is rook wellicht nog een groter probleem dan brand. Als er minder rook is, hebben mensen langer de tijd om te vluchten. Het Verbond stelt dat in het gebruik van bouwmaterialen en door middel van brandscheidingen bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw flinke verbeterslagen kunnen worden gemaakt.

Bouwmaterialen
Door het gebruik van brandbare materialen in constructies kunnen branden zich veel sneller uitbreiden dan gewenst, met alle gevolgen voor de mogelijkheden om te blussen en te vluchten. Verzekeraars adviseren daarom waar mogelijk alleen onbrandbaar materiaal te gebruiken, in elk geval voor de hoofddraagconstructie, de gevels, daken en wanden inclusief isolatiematerialen. Het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen, zeker zonder het internationaal keurmerk (de zogeheten FM approval), raden zij af.

Brandscheidingen
Daarnaast is het effectief om gebouwen te compartimenteren door brandscheidingen met een brandwerendheid van minimaal 60 minuten tot 240 minuten, afhankelijk van de bestemming en vuurbelasting.
Het Verbond vraagt ten slotte extra aandacht voor zelfsluitende deuren, elektra, glas, verdiepingsvloeren, leiding- en kabelschachten. Over deze technische specificaties denkt de sector graag mee.

Veiligheid in en rond het huis
Om de veiligheid in en rond het huis te verbeteren, werkt het Verbond samen met andere partijen. Ook verzamelen de verzekeraars cijfers over inbraken en branden, die zij delen met politie, brandweer en consumenten. Samen met Brandweer Nederland brengt het Verbond jaarlijks de Risicomonitor woningbranden uit. Meer informatie is te vinden op

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner