Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Regio Control Veldt

ADI

NIBHV

SOBA

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

DZ Technologies

20face

Securitas

Hanwha Vision Europe

Advancis

HID

i-Pro

HD Security

Gold-IP

Add Secure

Dero Security Products

CSL

Centurion

GFT

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Paraat

Uniview

OSEC

Eizo

Bydemes

Top Security

Sequrix

VEB

Lobeco

Multiwacht

ASIS

MPL

SmartCell

RoSecure

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Secusoft

ARAS

CDVI

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

SmartSD

Genetec

ASSA ABLOY

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Unii

G4S

Crown Security Services

Connect Security

Seris

VideoGuard

Kiwa

Hikvision

PG Security Systems

2N

Avigilon Alta

EAL

Akuvox

Trigion

VVNL

Brivo

Dahua

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Paxton

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

Explicate

VBN

BHVcertificaat.online

CardAccess

Milestone

IDIS

Nenova

Seagate

Ajax Systems

Optex

Veteranen helpen politie bij zoeken vermiste personen

2 mei 2023
Redactie
08:15

Het Veteranen Search Team (VST) en de politie hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee is een al langer bestaande samenwerking geformaliseerd. Het VST zet zich zo’n 70 keer per jaar belangeloos in om de politie te ondersteunen bij zoekacties naar vermiste personen.

Sinds de oprichting van het VST, ruim vijf jaar geleden, is er een goede samenwerking tussen de politie en het VST bij het zoeken naar vermiste personen. Per keer zetten tientallen vrijwilligers zich in bij het zoeken naar vermisten, op verzoek en onder de regie van de politie. Om deze samenwerking verder te verbeteren is er nu een overeenkomst gesloten. Daardoor kan de kennis en expertise van het VST nog sneller en beter betrokken worden in de zoekactie. Daarnaast wordt de inzet van het VST centraal geregeld bij de landelijke meldkamer van de politie. De ondertekening gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het kader van de jaarlijks terugkerende landelijke themamaand: Mis je Mei? Tijdens deze maand vraagt de politie extra aandacht voor het thema vermiste personen om een aantal langdurige vermissingszaken te kunnen oplossen.

Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP)
Ook het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) vraagt in mei actief aandacht en één van de onderwerpen is het betrekken van het publiek bij de opsporing van vermiste personen. De politie omarmt de samenwerking met burgers bij het zoeken naar vermiste personen, waarbij professionaliteit en vertrouwen cruciaal is. Het VST heeft laten zien die betrouwbare en professionele partner voor de politie te kunnen zijn en daarom gaat de politie graag de officiële samenwerking met het VST aan.
Het VST is een stichting die in 2017 is opgericht. De stichting heeft bijna 2500 vrijwilligers, allen veteraan of met een andere geüniformeerde achtergrond.

Geografische informatie
Het VST maakt gebruik van een nieuwe app met realtime geografische informatie om sneller en efficiënter naar vermiste personen te zoeken. Blue Team Intelligence, specialist in inlichtingenmanagement en geografische inlichtingenanalyse, ontwikkelde de applicatie in nauwe samenwerking met het VST op basis van ArcGIS Pro, het geografische informatiesysteem van Esri. In de applicatie kan een zoekgebied op de kaart worden gedefinieerd, waarmee verschillende zoekteams kunnen worden ingedeeld. Daarnaast kan realtime informatie worden toegevoegd en gedeeld, waarmee het VST in staat is om sneller en efficiënter zoektochten te organiseren, betrokkenen te informeren en achteraf patronen te analyseren.

Betere communicatie
Dennis van der Kraats, voorzitter van het VST: “Eerst maakten we gebruik van screenshots van Google Maps, waarop in Paint handmatig informatie werd toegevoegd. We hebben ook papieren kaarten gebruikt. Erg onpraktisch, zeker als het regent.” De app verbetert de communicatie tussen de inzetcoördinator in de commandopost en de groepscommandanten in het zoekgebied. Wanneer er iets wordt gevonden kan dit door de groepscommandant op de kaart worden aangegeven. De app maakt zo de voortgang inzichtelijk voor alle betrokkenen zoals de politie en andere hulpdiensten. Ook stelt de app het zoekteam in staat om deze informatie te delen.

Analyses voor snellere resultaten
Naast de app wordt ArcGIS Pro ingezet om analyses uit te voeren. Daarbij wordt alle informatie over de vermiste persoon meegenomen. Door verschillende bronnen te combineren kan een grote hoeveelheid informatie inzichtelijk worden gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld informatie uit oude kaarten worden gebruikt in de zoektocht naar ouderen met dementie, die vaak op zoek gaan naar een plek uit hun verleden.
Van der Kraats: “Ieder detail kan voor ons van belang zijn om de locatie of beweegrichting van de vermiste persoon te bepalen. Wat weten we over de persoon? Wanneer is deze voor het laatst gezien en hoe heeft deze zich verplaatst, bijvoorbeeld lopend, op de fiets of met een rollator? Vervolgens gaan we binnen het afgebakende zoekgebied de hotspots definiëren waar de grootste kans is dat we de persoon aantreffen. Cartografie speelt een grote rol in de overzichtelijke presentatie hiervan. Om het overzicht te bewaren moet de kaart zo duidelijk mogelijk zijn, maar moet je wel alle informatie naar boven kunnen halen. Wij kunnen nu met één druk op de knop alle benodigde informatielagen naar boven halen.”
Kristin de Jonge, Esri Nederland: “Geografische informatie speelt een belangrijke rol in veel verschillende toepassingen. De door Blue Team Intelligence ontwikkelde app is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van ArcGIS Pro en toont aan dat het ook in zeer kritische toepassingen als de zoektochten van het VST van toegevoegde waarde kan zijn. Door de visuele weergave van actuele en historische informatie uit meerdere bronnen helpt het om snel inzicht te krijgen in de uiteenlopende situaties waarin vermissingszaken zich afspelen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner