Vier mannen aangehouden die aanslag wilden plegen
De politie heeft in Rotterdam vier mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij een aanslag wilden plegen op het Turkse consulaat in Rotterdam. Zij kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek.
Twee broers van 29 en 26 jaar werden in Oudenbosch aangehouden en een 37-jarige man werd in Roosendaal opgepakt. De vierde verdachte is een 39-jarige man die op verzoek van het Landelijk Parket in zijn verblijfplaats Essen in België is aangehouden. De vier mannen kwamen in beeld gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.
Consulaat
Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat.
Tegen de man uit Rotterdam eiste het OM vorig jaar een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde hem in november 2017 tot 4 jaar cel. Het door het OM ingestelde hoger beroep wordt binnenkort behandeld.
In beslag genomen
Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder andere digitale gegevensdragers. Ook zijn drie auto’s in beslag genomen.
In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij met meer dan 100 planten. Er zijn bij de doorzoekingen geen wapens of explosieven aangetroffen.
De in Nederland aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is aangehouden wordt overgeleverd aan Nederland. Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media.
In het onderzoek wordt door de Nederlandse Politie– en justitiediensten nauw samengewerkt met het Federaal Parket in Brussel en de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen.