Vier winnaars ‘Wel zo veilig’-awards

Tijdens het Ondernemersontbijt in de Amsterdam ArenA reikte minister Stef Blok van Veiligheid & Justitie vier awards uit aan veiligheidsprojecten in de categorieën Bedrijventerreinen, Detailhandel, Horeca en Transport.

De ‘Wel zo veilig’-awards zijn één van de activiteiten in het kader van de Week van de Veiligheid. “Veilig moeten we met elkaar doen. Niemand heeft het monopolie daarop, benadrukte directeur Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, die de ochtend voorzat.

Tuig
Minister Blok zei: “We willen niet dat ons land wordt overgenomen door tuig. En dat vraag veel inzet van iedereen. De politie kan weinig beginnen als zij niet signalen krijgen van onder andere ondernemers die in camera’s investeren.” De minister wees op de successen die al geboekt zijn bij banken met veiligheidsmaatregelen en dat veel andere sectoren dit succes inmiddels delen. Ook waarschuwde hij dat criminaliteit blijft bestaan en dat boeven steeds andere manieren zullen bedenken om toe te slaan. Daarom blijft het belangrijk om scherp te blijven.

Awards
In de categorie Transport ging de Award naar het Business Park Nieuw-Vennep Zuid. Een ‘state of the art’-bedrijvenpark, aldus de jury. Er zijn onder andere slimme camera’s geïnstalleerd en van elk voertuig wordt het kenteken vastgelegd. Verder heeft elke ondernemer een app waarmee rommel op het terrein, maar ook verdachte personen gemeld kunnen worden. Zodra afwijkende situaties worden gesignaleerd, gaat de beveiliging er op af.

Detailhandel
Winkelcentrum Kraailandhof in Amersfoort kreeg de award in de categorie Detailhandel. Alle winkeliers hebben een alarmknop, waarmee zij elkaar en de politie kunnen waarschuwen. Dat gebeurt bij diefstal, maar ook bij overlast en als iemand onwel wordt. Met het systeem is al een leven gered, doordat iemand met een hartstilstand snel gereanimeerd kon worden door iemand met een AED in huis.

Bedrijventerreinen
Vitaal Tilburg won in de categorie Bedrijventerreinen met een project tegen ondermijning. De ondernemers werken er samen met politie en gemeente aan dat criminele activiteiten op de bedrijventerreinen snel worden ontdekt. Ook zijn er camera’s geïnstalleerd en zijn er speciale biketeams van de politie actief. Verder is een aparte, beveiligde truckparking gerealiseerd.

Horeca
Tot slot viel het Rembrandtplein in Amsterdam in de prijzen. Het samenwerkingsproject daar won de Award in de categorie Horeca. Er lopen nu onder andere hosts rond, die snel kunnen ingrijpen als de situatie de verkeerde kant dreigt uit te gaan. Buurtbewoners hebben een app gekregen, waarmee zij overlast kunnen melden. Verder is er een goede samenwerking met de politie. In ruil voor de maatregelen, mogen de horecabedrijven langer open blijven.

Deel dit artikel via: