Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

20face

Brivo

SmartCell

VideoGuard

Alarm Meldnet

Top Security

ASSA ABLOY

Akuvox

Seagate

SmartSD

ASIS

Milestone

HID

HD Security

Eizo

DZ Technologies

Seris

EAL

Paraat

Nenova

VBN

G4S

Paxton

BHVcertificaat.online

Unii

VVNL

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Sequrix

Centurion

Optex

NIBHV

2N

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

ADI

VAIBS

VEB

Add Secure

Network Optix

Advancis

Connect Security

Service Centrale Nederland

OSEC

PG Security Systems

Alphatronics

CSL

i-Pro

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Aritech

Traka ASSA ABLOY

Distri Company

CDVI

Explicate

Secusoft

Securitas

Masset Solutions

Bydemes

MOBOTIX

Multiwacht

Lobeco

Kiwa

IDIS

Hikvision

ARAS

Uniview

Oribi ID Solutions

Genetec

SOBA

NetworxConnect

Gold-IP

CardAccess

Trigion

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Crown Security Services

Vliegende bewakingscamera wordt heel normaal

11 november 2022
Redactie
16:22

De strenge regelgeving voor drones maakt het nu nog bijna onmogelijk om betaalbare observaties vanuit de lucht te doen, maar daar komt op korte termijn verandering in. Bavak Security Group komt binnenkort met ‘Drones as a Service’, waarbij de gebruiker al het ingewikkelde gedoe uit handen wordt genomen.

Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland bij het in Noordwijk gevestigde bedrijf. Bavak is al lange tijd bezig met de voorbereidingen, waarbij zeker niet de techniek, maar de regelgeving de belemmerende factor vormt. Toch is er inmiddels licht aan het einde van de tunnel. Het zal niet lang meer duren voordat drones met hoge snelheid op alarmmeldingen af vliegen om te zorgen voor visuele verificatie vanuit de lucht. Hoe dat werkt werd tijdens de bijeenkomst van de VBN uitvoerig gedemonstreerd. Vanuit een speciale kist steeg de drone op om vervolgens met hoge snelheid een surveillanceronde af te leggen en weer keurig op de kist te landen. En dat bij windvlagen van kracht 6!

Toevoeging aan camerasystemen
“Het lijkt nu nog ver weg, maar over een paar jaar vormen drones een logische toevoeging aan camerasystemen”, voorspelde algemeen directeur Jasper Weijman van Bavak Security Group. De drone waarmee zijn bedrijf werkt is van de Franse fabrikant Azur en is in staat om volledig autonoom te vliegen, dus zonder dat er een piloot bij staat. En dat maakt het voor wat betreft regelgeving zo ingewikkeld. Die is bedoeld voor drones die op afstand vanaf de grond worden bestuurd, terwijl de piloot continu zicht heeft op het toestel. Voor beveiligingsdoeleinden is dat scenario niet handig. Er moet dan eerst een surveillant met een auto naar de locatie rijden om daar de drone op te laten. Dat kost veel teveel tijd. Bovendien moet de beveiliger een gecertificeerd dronepiloot zijn. Dat is bij de oplossing van Bavak niet nodig.

Beveiligingstoepassingen
Chris Reudink van Bavak gaf een toelichting op de techniek. De Skeyetech van Azur weegt 7,5 kilogram, kan 1,5 kilogram aan camera’s en andere sensoren vervoeren en stijgt binnen 30 seconden op vanuit de kist, die als bescherming en als laadstation dient. Vervolgens kan 25 minuten gevlogen worden met ongeveer 50 km/u op een hoogte van 30 meter. Het toestel kan hoger vliegen, maar dat is voor beveiligingstoepassingen meestal niet nodig. De demonstratiedrone had een optische camera met 20x zoom aan boord, evenals een thermische camera voor detectie van levende wezens. A.I. kan worden gebruikt om mensen van dieren te onderscheiden. Andere techniek zorgt ervoor dat de drone nergens tegen aan botst en dat de besturing beveiligd is tegen radiografische verstoringen. De besturing is relatief eenvoudig en gebeurt via het Omnicast-platform van Genetec. Reulink noemde drie toepassingsgebieden: surveillancerondes, alarmverificatie en observatie van een incident vanuit de lucht.

Woud aan regeltjes
Zonder de goede samenwerking met Denise Eikelenboom van Public Air Services was het idee van Bavak waarschijnlijk niet uit de planfase gekomen. Zij hielp het bedrijf door het woud aan regeltjes heen. Tijdens de VBN-bijeenkomst schetste de voormalige helikopterpiloot van de Koninklijke Marine wat er zoal komt kijken bij het professioneel vliegen met autonome drones. De regels die er zijn, zijn ontworpen voor hobbyisten met modelvliegtuigjes op een clubterrein. Daarnaast is op Europees niveau gewerkt aan regels voor het professioneel vliegen met drones. In Nederland wordt daarvan een afgeleide versie gebruikt, waarbij de nadruk ligt op veiligheid voor andere luchtvaarttuigen en mensen op de grond. Voldoen aan deze regels is voor bijvoorbeeld een particuliere beveiligingsorganisatie bijna niet te doen. Daarom neemt Bavak klanten deze zorg uit handen. De klant hoeft alleen aan te geven waar de drone naar toe moet, waarna alles automatisch verloopt. De drone volgt automatisch de toegestane routes en de bediener hoeft alleen de camerabeelden te beoordelen.

Positieve en negatieve aspecten
Een andere autoriteit op het gebied van drones is Wiebe de Jager van Dronewatch. Ook hij was een van de sprekers tijdens de VBN-bijeenkomst. De Jager houdt zich al sinds 2014 met dit onderwerp bezig en is auteur van het boek ‘Drones: zegen én vloek’. Dat geeft wel aan dat de vliegende toestelletjes niet alleen positieve kanten hebben. Drones bestaan al sinds de Eerste Wereldoorlog. Toen ging het om duiven met om hun nek een heel licht cameraatje, dat automatisch foto’s maakte. De huidige generatie drones is sinds 2013 in de handel. De dronespecialist noemde eerst de positieve toepassingsmogelijkheden. Drones kunnen prachtige beelden maken, naar drenkelingen zoeken, daken en windmolens inspecteren, de orde op evenementen bewaken, akkers besproeien (verboden in Nederland), spoedeisende spullen bezorgen, brand bestrijden en als luchttaxi dienen. Negatieve aspecten zijn geluidsoverlast, schending van de privacy, gevaar bij neerstorten, vliegtuigen in gevaar brengen, spionage, smokkel van wapens en drugs naar gevangenissen en terrorisme. Er is zelfs geprobeerd om met drones in te breken op wifi-netwerken van bedrijven en er zijn landen die volautomatische moorddrones willen inzetten op het slagveld. De Jager ging daarom ook in op verschillende systemen die bedoeld zijn om drones te detecteren en onschadelijk te maken. Die variëren van lasergeweren tot drones die een net over een vijandige drone kunnen schieten.

De bijeenkomst was exclusief voor leden van de VBN. Wie dergelijke sessies in de toekomst wil bijwonen kan zich aanmelden als lid via deze link.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

Seagate

Aritech

Suricat

Distri Company

Videoguard

SequriX

Wordt een partner