VNO-NCW maakt kennis met de kracht van organisch leiderschap

Vandaag overhandigde algemeen directeur Patrick van der Leelie van NVD Beveiligingen het boek ‘De kracht van organisch leiderschap’ over aan Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW. NVD heeft meegewerkt aan dit boek over het aanwakkeren van zelforganiserend vermogen in mensen.

Het ruim honderd jaar oude NVD Beveiligingen groeit sinds ruim een jaar van een traditioneel hiërarchisch bedrijf naar een organisatie waar verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie liggen. Iedere medewerker krijgt een zogenoemde portefeuille waarin de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. Deze innovatieve vorm van bedrijfsvoering is beschreven in het boek ‘De kracht van organisch leiderschap’, dat geschreven is door Ronald van der Molen, die links op de foto staat.

Concrete handvatten
De kracht van organisch leiderschap is het eerste Nederlandse boek over organisch leiderschap en bevat concrete handvatten om de autonomie en bevlogenheid van mensen te vergroten. Klantvragen en behoeften van medewerkers veranderen zo snel dat de traditionele manier van bedrijfsvoering niet meer adequaat is. Organisch leiderschap is gebaseerd op de natuur, waar het organisme dat de beste verbindingen legt, zich het snelste aanpast en zichzelf reproduceert de grootste overlevingskansen heeft. “Daar kunnen we veel van leren”, zegt de auteur. “Daarom slaan steeds meer bedrijven en instellingen de weg in van organisch leidinggeven en organiseren. Managementlagen worden weggesnoeid en vaste afdelingen worden vervangen door autonome cellen of gelegenheidsteams die zich organiseren rondom klanten. Het resultaat? Meer productiviteit, ondernemerschap, creativiteit, klanttevredenheid en winst.”

Alle vrijheid van handelen
Verschillende Nederlandse bedrijven hebben het organisch leiderschap inmiddels omarmd. Ook NVD Beveiligingen. Het bedrijf bestaat nu uit zelfstandig opererende onderdelen, die elkaar optimaal ondersteunen en die binnen de kaders alle vrijheid van handelen hebben. Zo kan optimaal en uiterst snel op de behoefte van klanten worden ingespeeld. “Leiderschap, innovatie en het vermogen om te leren zitten overal in je organisatie. Ontketen dat potentieel en mensen gaan mooie dingen doen! Gewoon even lezen dit boek en je kan aan de slag dankzij alle handige praktijkvoorbeelden”, aldus VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.

Deel dit artikel via: