Voldoende opgeleid voor adequate beveiliging panden?

Eén op de tien bedrijven krijgt jaarlijks te maken met een inbraak. Daarnaast zijn er nog vele andere gevaren zoals diefstal, vernieling of een overval. Ook online criminaliteit, zoals diefstal van data, is een groot probleem. Om alle risico’s voldoende te kunnen beheersen is veel kennis nodig.

Zelfs met heel goede beveiligingsmaatregelen is diefstal niet altijd te voorkomen. Neem de Bijenkorf als voorbeeld. Zo werd vorige maand nog ingebroken in de vestiging in Eindhoven waarbij meerdere horloges buitgemaakt werden. Dit terwijl de Bijenkorf aanzienlijke investeringen heeft gedaan in beveiliging. Zo hangen er in de Amsterdamse vestiging meer dan 140 camera’s!
Als zelfs de grootste winkelketens van Nederland elke week te maken krijgen met diefstal of zelfs inbraak, hoeveel kans hebben dan kleinere zaken om zich te beschermen tegen criminelen? Criminaliteit is nooit voor 100 procent uit te sluiten, maar er zijn wel degelijk manieren om de kans hierop aanzienlijk te verlagen.

Alle risico’s in kaart brengen
Voor de beveiligingsprofessional is een kritische blik cruciaal! Een enkele kwetsbaarheid die over het hoofd wordt gezien in dit proces is al meer dan genoeg voor criminelen om hun slag te kunnen slaan. Door het tijdig herkennen van risico’s en adequaat optreden kan grote schade door criminele activiteiten voorkomen worden. Uiteraard is dit geen eenmalig proces, maar dient de expert op het gebied van beveiliging de vinger aan de pols te houden.

Trainen van personeel
Het belang om personeel te trainen wordt nog wel eens onderschat. Weten de verkopers in de winkel op welke verdachte situaties ze moeten letten? Is hen geleerd hoe ze moeten handelen wanneer er daadwerkelijk een verdachte situatie of diefstal plaatsvindt? Het is belangrijk dat de winkelier of beveiligingsadviseur ervoor zorgt dat al het personeel ingelicht is. De medewerkers zijn namelijk vaak degenen die het eerst met de criminele activiteiten worden geconfronteerd. Daarnaast kan het ook handig zijn om verdachte zaken te bespreken met nabijgelegen bedrijven en winkels.

Overzicht
Worden de terreinen goed onderhouden en zijn ze overzichtelijk? Zijn de sloten en hekwerken nog up-to-date? Zijn de alarmsystemen of camera’s niet verouderd? Heeft het personeel een goed zicht over het gehele pand? Als er een tuin is bij het pand, beperken de planten dan niet het zicht? Wie geen rekening houdt met deze vragen, geeft criminelen de kans om ongezien bij het pand te komen. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar slimme criminelen kunnen hier gebruik van maken.

Blijf up-to-date
Uiteraard zitten criminelen niet stil. Zij bedenken constant nieuwe methodes om binnen te komen, zowel fysiek als online. Wat vorig jaar een adequate beveiliging was, kan dit jaar al onvoldoende beschermen tegen nieuwe manieren die criminelen hanteren. Volg het nieuws op het gebied van beveiliging, praat met collega’s (zowel binnen als buiten uw eigen organisatie) over nieuwe ontwikkelingen en overweeg een training of cursus om de kennis te verversen.

Wanneer u verder wilt leren op het gebied van beveiliging of uw kennis up-to-date wilt houden, denk dan eens aan een van de trainingen van IMF Academy. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de actuele opleiding Beveiliging van Gebouwen en Terreinen. In deze schriftelijke en/of online opleiding leert u over alle organisatorische, bouwkundige, elektronische en juridische mogelijkheden om terreinen optimaal en kosteneffectief te beveiligen!

Meer weten over deze of andere opleidingen op het gebied van beveiliging? Neem geheel vrijblijvend contact op per email of telefonisch via +31 (0)40 246 02 20 voor persoonlijk advies.

Deel dit artikel via: