Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

RoSecure

Paraat

Advancis

Nimo Dog Security

Kiwa

Trigion

Hikvision

CardAccess

IDIS

Connect Security

Seris

Unii

HID

CSL

ASIS

JMB Groep

Centurion

PG Security Systems

Alarm Meldnet

GFT

ASSA ABLOY

Nenova

Gold-IP

CDVI

Multiwacht

Paxton

Explicate

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Optex

SOBA

Hanwha Vision Europe

Bydemes

i-Pro

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Akuvox

Seagate

EAL

DZ Technologies

Add Secure

20face

Top Security

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Secusoft

NIBHV

ADI

VBN

SmartCell

G4S

Masset Solutions

VEB

Milestone

Sequrix

Eizo

SmartSD

Bosch Security Systems

Genetec

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

HD Security

Brivo

Securitas

Alphatronics

OSEC

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

VAIBS

NetworxConnect

Ajax Systems

VVNL

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

2N

Lobeco

ARAS

Volgend jaar is aangifte bij politie met DigiD mogelijk

30 november 2014
Redactie
16:45

Vanaf april kunnen burgers online aangifte doen bij de politie en voor de ondertekening DigiD gebruiken. Nu moet dat nog fysiek op het politiebureau, ook al is de aangifte online ingevuld.

Politie medewerkersMaandelijks ontvangt de politie zo’n 32.000 internetaangiften. Ongeveer 40% van de aangiftes wordt via internet gedaan. Burgers hebben keuze uit een aantal aangiftemogelijkheden: via internet, telefonisch, via een videogesprek of op het politiebureau. Voor specifieke delicten die veel impact hebben neemt de politie de aangifte thuis of op locatie op.

Internetaangifte is op dit moment toegespitst op zaken zonder daderindicatie. Elke internetaangifte wordt beoordeeld door een politiemedewerker. Als de aangifte niet volledig is, krijgt de aangever van de politiemedewerker het verzoek het alsnog aan te vullen. Als er een aanknopingspunt is voor opsporing, wordt de aangever indien nodig uitgenodigd om aangifte op het politiebureau te doen. Dan moet de aangifte ook worden ondertekend.

Bij het invullen van de aangifte moet aangegeven worden of er informatie is over de mogelijke dader. zoals een signalement of een voertuig. Als die informatie er niet is, dan is de kans dat voor die aangifte (direct) een dader kan worden opgespoord minimaal. Toch zijn die aangiften waardevol. Zodra er een zaak is die aanknopingspunten biedt, worden die aangiften erbij gehaald. De internetaangifte kan dan alsnog leiden tot het sluitend krijgen van een zaak.

Doordat zo’n 40% van de aangiften via internet gebeurt, kan de politie zich meer richten op aangiften waarvoor opsporingsindicaties zijn en aangiften van zware delicten zoals inbraak en bijvoorbeeld aanranding. In de loop van 2015 kan worden ingelogd met DigiD, daardoor kan de aangifte ook direct digitaal worden ondertekend. De vernieuwde aangiftemodule op internet moet in april 2015 in werking zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner