Voordelen van domotica in combinatie met beveiliging

Domotica zal de komende jaren steeds vanzelfsprekender worden in woningen. Vrijwel dezelfde technologie zal ook een sterke opmars maken in bedrijfsgebouwen. Hoe zit het dan met de interconnectie met de beveiliging, zodat mensen niet twee afzonderlijke systemen hoeven te beheren? By Demes geeft het antwoord.

Dankzij het Internet of Things is domotica uitstekend te combineren met inbraakdetectie, cameratoezicht en toegangsbeheer, stelt By Demes. De benodigde producten hiervoor zijn te vinden in de IoT Smarthome-catalogus. In dit artikel legt de distributeur uit hoe domotica en beveiliging elkaar kunnen versterken. Als basis dient het Internet of Things, waarbij sensoren en andere apparaten automatisch en onafhankelijk informatie aan elkaar kunnen doorgeven. Het systeem verwerkt alles, zodat de gebruiker zich alleen hoeft te bekommeren om het globale beheer.

Automatisering
Domotica is een containerbegrip en is onder te verdelen in verschillende niveaus. Er kan gekozen worden voor gecentraliseerde aansturing, waarbij de gebruiker zelf alle commando’s moet geven. Maar vaker gaat de voorkeur uit naar gedeeltelijke automatisering, zodat het binnenklimaat automatisch constant gehouden wordt en de zonwering door de zon wordt aangestuurd. Zo is ook de beveiliging gedeeltelijk te automatiseren en te integreren met bijvoorbeeld het klimaatsysteem en de verlichting. Voor elk scenario is een patroon in te programmeren. De bewoners hoeven alleen aan te geven of er iemand thuis is of niet. Juist dit gebruikersgemak vergroot meteen ook de effectiviteit van het beveiligingssysteem.

Bedieningscentrale
Omdat het niet wenselijk is dat domotica de beveiliging beïnvloedt, kan de beveiliging het beste als basis dienen voor de integrale oplossing. VESTA van By Demes biedt hiervoor een handige en veilige bedieningscentrale, waarmee woningen en bedrijfspanden volledig zijn te automatiseren. Zo’n systeem verdient zichzelf makkelijk terug, omdat er een behoorlijke energiebesparing mee te bereiken is. De centrale zorgt voor de verbinding van alle apparaten, de verwerking van alle signalen en de aansturing van geautomatiseerde functies. Zo kan een sensor ervoor zorgen dat camerabeelden worden doorgegeven. Voor de privacy is in te stellen dat dit alleen gebeurt bij afwezigheid en dus bij ingeschakeld alarm.

Apparatuur van derden
Vrijwel alles is aan te sluiten op de centrale, zoals slimme sloten, video-intercoms en zelfs biometrische lezers. De functies hiervan zijn weer aan scenario’s te koppelen. Zo is in te stellen dat een huishoudelijke hulp alleen op bepaalde tijden toegang krijgt. Alles is in te stellen en te beheren met een handig te bedienen app. Daarmee is ook apparatuur van derden te beheren. Zo werkt de centrale van By Demes uitstekend samen met de domotica-apparatuur van Fibaro. Daarmee zijn de verlichting en verschillende apparaten en installaties in huis en bedrijf mee te bedienen. Ook de producten van Philio Technology worden ondersteund. Philio biedt alles wat nodig is om een woning of bedrijf ‘slim’ te maken. Voor cameratoezicht kan gebruik worden gemaakt van het EZVIZ-assortiment van Hikvision. Dit omvat camera’s, video-intercoms en slimme deurbellen.

Complete oplossingen
Een ander interessant merk is ZKteco, een ontwikkelaar van intelligente domotica-technologieën voor camerasystemen, toegangsbeheer en verschillende IoT smarthome-systemen. MCO HOME biedt een breed scala aan producten met Z-Wavetechnologie, zoals sensoren, schakelaars, slimme stekkers, panelen met touchscreen, rolluikpanelen en nog veel meer apparaten om de meest complete domotica-installaties mogelijk te maken. Tot slot werkt By Demes ook samen met LifeSmart, dat complete Smart Home-oplossingen biedt. Voorbeelden zijn sensoren, camera’s, schakelaars, sloten, maar ook verlichtingssystemen.
Het aanbod van By Demes omvat dus een breed scala aan domoticasystemen, dat aangepast kan worden aan elk type domotica- en gebouwbeheersysteem, dat de risico’s drastisch kan verminderen en dan de bescherming van werknemers of familieleden kan verbeteren.

Deel dit artikel via: