Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

HD Security

Paraat

VEB

De Beveiligingsjurist

Uniview

SmartSD

Genetec

Top Security

Seagate

Alphatronics

CSL

Seris

IDIS

NIBHV

Connect Security

ASSA ABLOY

MPL

G4S

Centurion

RoSecure

DZ Technologies

Gold-IP

Akuvox

Advancis

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Boon Edam

VideoGuard

OSEC

Trigion

Add Secure

Secusoft

Nenova

Regio Control Veldt

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

Dahua

PG Security Systems

NetworxConnect

Eizo

Sequrix

Crown Security Services

2N

ADI

Nimo Dog Security

Securitas

ARAS

Eagle Eye Networks

i-Pro

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

Multiwacht

Paxton

VAIBS

Bosch Security Systems

Masset Solutions

CDVI

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Bydemes

Hikvision

Optex

HID

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

VBN

SOBA

Avigilon Alta

20face

Brivo

CardAccess

Alarm Meldnet

Milestone

VVNL

Unii

SmartCell

GFT

EAL

ASIS

Vragen stellen aan de CEO van wereldwijde beveiligingsfabrikant

29 maart 2024
Redactie
07:41

Het zal niet vaak gebeuren dat je als installateur met je vragen terecht kunt bij de hoogste baas van een van de grootste beveiligingsfabrikanten ter wereld. ARAS bood deze gelegenheid afgelopen donderdag tijdens een bijeenkomst in Bunnik, waar niemand minder dan Aleksandr Konotopskyi aanwezig was, de oprichter en algemeen directeur van Ajax Systems.

ARAS levert de producten van Ajax Systems sinds 2017. In die tijd had de fabrikant nog maar zo’n 200 man in dienst in een kantoor dat tevens dienst deed als magazijn, vertelde commercieel directeur Julius Faber. “We hadden tot op dat moment alleen maar teleurstellende ervaringen met draadloze producten, maar na een bezoek aan Kiev durfden wij het avontuur met Ajax Systems wel aan. En kijk nu eens. De fabrikant heeft inmiddels ruim 3000 medewerkers, levert over de hele wereld en presteerde het om ondanks de oorlog in Oekraïne overeind te blijven en zelfs enorm hard door te blijven groeien.”

Trainingssessies
De bijeenkomst was feitelijk bedoeld als grootschalige trainingssessie. Deelnemers konden onder andere kennismaken met de nieuwe camera’s en recorders van Ajax Systems. Ook werd uitgebreid ingegaan op het gebruik van PRO desktop als een professional en de vraag waarom installateurs altijd een Hub Hybrid moeten gebruiken. Verder konden sessie worden bijgewoond over scenario’s, integratie en domotica. Daarbij konden vanzelfsprekend vragen worden gesteld aan de specialisten van ARAS. Vragen die niet beantwoord konden worden, konden worden bewaard voor de plenaire Q&A-sessie met Aleksandr Konotopskyi.

Spaces
De oprichter van Ajax Systems begon met een korte inleiding en een toelichting op Spaces. Dat is de nieuwste functionaliteit van de Ajax Security System-app, de Ajax PRO-app en PRO desktop 4.0. Spaces is volgens Konotopskyi een nieuwe, revolutionaire benadering voor het creëren en beheren van beveiligingssystemen. Voorheen diende de Ajax-hub voor het beheer van elk Ajax-systeem. Spaces heeft als doel gebruikers meer flexibiliteit en maatwerk te bieden. Met de transformatie van het Ajax hub-centrische systeem naar een ruimte-centrisch model kunnen gebruikers nu naadloos beveiliging, comfort, videobewaking en meer combineren binnen één enkele ruimte (space). Gebruikers kunnen nu ook stand-alone apparaten integreren zonder een on-site hub. Dat biedt ongeëvenaarde flexibiliteit, aanpassingsvermogen en gebruikerscontrole.
Spaces is volgens Konotopskyi geschikt voor hele kleine installaties, maar ook voor systemen met honderden camera’s en andere componenten. “Maar hoe groot het ook wordt, het moet gewoon simpel blijven. Dat is wat mensen willen. Een alarmsysteem dat eenvoudig te bedienen is. Ook als het gaat om een enterprise- installatie. Je hoeft je als gebruiker niet druk te maken over hoe het netwerk in elkaar zit. Alles werkt samen: inbraak- en branddetectie, videobewaking en domotica.”

Vragen en antwoorden
Tot slot konden deelnemers vragen stellen aan de oprichter van Ajax Systems. Zo wilde iemand weten of de clouddiensten van het bedrijf gratis blijven. “Je mag betalen, als je dat wilt”, antwoordde Konotopskyi. “In de Verenigde Staten is dat heel normaal, maar we weten dat Europeanen niet van betaalde abonnementen houden. Daarom verwerken wij de kosten van opslag en software in de prijzen van onze hardware. Dankzij de goede software zijn onze producten makkelijk te installeren en ook makkelijk in het gebruik en die eigenschappen zorgen weer voor een heel goede verkoop van hardware. Installateurs kunnen steeds moeilijker aan goede technici komen, dus dan is het een uitkomst als wijze kunnen helpen met het snel en eenvoudig installeren van goede beveiligingssystemen.”

Mythologie
Waarom heet de fabrikant Ajax, wilde een andere deelnemer weten. “Ik houd van Griekse mythologie”, antwoordde de CEO. “En de naam moest beginnen met een A en eindigen met een X. Zo kom je op Ajax.” Een van de deelnemers was benieuwd wat Konotopskyi zou doen als iemand zijn bedrijf wilde overnemen. “We hebben al aardig wat aanbiedingen gehad”, antwoordde de oprichter. “Maar hoewel wij geld van investeerders goed kunnen gebruiken voor de ontwikkeling is het niet ons doel om overgenomen te worden.” Iemand in het publiek was benieuwd waar de cloud van Ajax Systems zich bevindt en of die wel veilig is. “De cloud is in mijn huis en ik bewaar de back-up op mijn laptop”, grapte de CEO. “Maar even serieus. Voor de cloud maken wij gebruik van Amazon en ik kan jullie verzekeren dat alles maximaal beveiligd is.”

Toekomstige ontwikkelingen
Natuurlijk waren mensen ook benieuwd naar wat er de komende tijd aan nieuwe producten te verwachten is. “Ik mag daar niet over praten”, zei Konotopskyi. “Maar dat vergeet ik soms. En dan vertel ik zomaar dat wij aan een brandmeldingspaneel conform EN54 werken. Zo zijn er nog flink wat innovaties waarvan wij nu nog niet weten of deze ‘game changing’ zullen worden. Dat bepalen uiteindelijk de klanten. Momenteel liggen onze verwachtingen vooral bij Fibra voor bedrade componenten en Jetsparrow voor videonetwerken. We vonden het heel lang niet nodig om bedrade componenten te leveren omdat onze draadloze installaties net zo betrouwbaar zijn. We hadden tenslotte een uniek systeem ontwikkeld, dat nog altijd niemand heeft kunnen evenaren. Dus waarom zou je dan op conventionele technologie gaan richten? Toch hebben we dat gedaan. Simpelweg omdat de markt daarom vroeg.”
De laatste vraag vanuit het publiek had betrekking op de beperkingen als het gaat om het aansluiten van producten van andere fabrikanten. Zo kunnen wel ONVIF-camera’s worden aangesloten, maar dan is het niet mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld detectie van personen of voertuigen. Wie dat wil zal camera’s van Ajax moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor domotica-apparatuur van derden. Konotopskyi antwoordde dat de vraag van de markt wordt gevolgd. “Maar we moeten ook voorzichtig zijn dat producten van andere fabrikanten geen invloed hebben op het beveiligingsniveau van onze installaties. Met onze eigen producten is al bijna alles mogelijk en kunnen wij instaan voor de kwaliteit en de veiligheid. Sommige producten zijn overigens wel naadloos te integreren in onze systemen, zoals het slimme slot van Yale. Ons is nog niet om andere integraties gevraagd. Als dat wel gebeurt, kijken wij zeker naar wat er mogelijk is.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner