Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Boon Edam

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Hikvision

Optex

Brivo

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Alphatronics

CDVI

Sequrix

Akuvox

Milestone

Lobeco

Eagle Eye Networks

Connect Security

Ajax Systems

Masset Solutions

ASIS

Genetec

ADI

Nenova

Eizo

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Uniview

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

VVNL

Multiwacht

GFT

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

Service Centrale Nederland

CSL

JMB Groep

Crown Security Services

Unii

Paraat

EAL

CardAccess

Explicate

Trigion

i-Pro

Seagate

20face

ARAS

Gold-IP

Add Secure

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

NIBHV

Kiwa

Oribi ID Solutions

MPL

Top Security

SOBA

2N

Secusoft

SmartCell

HID

IDIS

Advancis

HD Security

Centurion

Nimo Drone Security

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Securitas

SmartSD

Seris

VBN

Dahua

PG Security Systems

Alarm Meldnet

OSEC

VEB

Paxton

SMC Alarmcentrale

VS kan bij e-mail van vitale organisaties in Nederland

1 maart 2024
Redactie
07:07

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Nederlandse overheden, vitale bedrijven, scholen en in mindere mate zorginstellingen massaal gebruik maken van Amerikaanse e-maildiensten. Dat brengt risico’s met zich mee, aangezien de Amerikaanse wetgeving de overheid de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot deze data, ongeacht de locatie ervan.

Ongeveer zes op de tien organisaties hebben hun eigen mailservers uitgeschakeld en zijn overgestapt naar diensten van Microsoft en Google, hoewel de servers vaak in Nederland of elders in de EU zijn gevestigd. Microsoft domineert met afstand de e-mailmarkt, met klanten als de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en verschillende toezichthouders. Dit roept zorgen op over de nationale veiligheid, zoals benadrukt in een rapport van denktank Clingendael in opdracht van de AIVD.

Geen garanties
Hoewel Microsoft beweert klantgegevens goed te beschermen en zich aan de privacywetgeving te houden, benadrukt onderzoekster Maaike Okano-Heijmans van Clingendael dat dit geen garanties biedt. De afhankelijkheid van Amerikaanse diensten vormt een aanzienlijk risico, vooral gezien de mogelijkheid dat wetten kunnen worden gewijzigd.
Historisch gezien hadden bedrijven en organisaties vaak hun eigen mailservers, maar tegenwoordig is uitbesteding aan externe bedrijven zoals Google en Microsoft gebruikelijker vanwege de lagere kosten en het gemak. Dit geldt zelfs voor grote bedrijven zonder eigen ICT-afdeling, zoals blijkt uit voorbeelden als de Tweede Kamer.

Geen Europees alternatief
Het gebrek aan een sterk Europees alternatief draagt bij aan de populariteit van Amerikaanse techbedrijven, vooral in sectoren als onderwijs, media en telecom. Zelfs Nederlandse internetbedrijven geven de voorkeur aan Microsoft, wat het marktaandeel van Amerikaanse bedrijven in Nederland tot 80 procent versterkt.
Dit onderzoek van de NOS analyseerde meer dan 21.670 domeinnamen van grote organisaties en overheden, waarbij specifiek werd gekeken naar de ‘mail exchange’-records om vast te stellen waar de infrastructuur was ondergebracht. De bevindingen wijzen op een diepgaande afhankelijkheid van Amerikaanse e-maildiensten in Nederland, met mogelijke gevolgen voor de nationale veiligheid en privacy.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner