Waarschuwing voor niet te blussen natuurbranden
Droogte en hittegolven in het voorjaar zijn een zorgwekkende voorbode van grote bosbranden in heel Europa. In Frankrijk is nu al meer natuur verbrand dan het jaarlijkse gemiddelde. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Deskundigen waarschuwen voor onbeheersbare natuurbranden.
Hoogleraar aardwetenschappen en natuurbrandexpert Cathelijne Stoof, verbonden aan Wageningen University, ziet de toekomst voor Europa somber in, zo verklaart zij tegenover de NOS. Zij pleit voor ander landschap omdat er anders branden gaan ontstaan die niet te blussen zijn. Sommige branden zijn volgens haar al zo extreem dat het is onverantwoord is om daar mensen naar toe te sturen. Ook andere experts waarschuwen dat door de toenemende droogte, hittegolven en de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst meer en extremere natuurbranden gaan ontstaan in heel Europa. In de EU werd hierdoor vorig jaar voor twee miljard euro aan schade aangericht. Onder andere aan huizen die grenzen aan natuurgebieden. In Spanje is rond het stadje Ribaroja de Turia zelfs een ring van veertig sproeitorens aangelegd om branden uit de bebouwde kom te houden.
Ander landschap nodig
Europa verdubbelt intussen het aantal blusvliegtuigen en blushelikopters. Maar dat is volgens Stoof niet voldoende. Er is ook een ander landschap nodig. Een levend landschap waar mensen wonen en dat beheerd wordt door mensen die geld verdienen door van het landschap te leven. Dat betekent ook het bijhouden van de bossen. Via grote onbeheerde terreinen kan het vuur zich snel verspreiden. Door landschappen in de vorm van terrassen aan te leggen, ontstaat een structuur waardoor vuur zich niet snel kon verspreiden. Ook brandweerautoriteiten erkennen dat blussen niet meer de enige oplossing is om natuurbranden beheersbaar te houden.