Wat is coachend leidinggeven? En hoe doe je dat?

Coachend leidinggeven is een van de dingen die je in het werk in de beveiliging zeker zult tegenkomen. Weten hoe je een ander vooruit helpt, is zeker belangrijk als je een leidinggevende positie hebt. Want leidinggeven is niet alleen dicteren, maar ook ondersteunen. Wat is dat eigenlijk, coachend leidinggeven? En hoe doe je dat?


Als je coachend leiding geeft, kun je je richten op bekwaamheid. Dat betekent dat je de vakspecifieke vaardigheden van een medewerker probeert te verbeteren. Iemand die net van de opleiding komt en nog de fijne kneepjes van het vak moet leren, kun je het best leidinggeven op een manier dat de medewerker er nog iets van opsteekt.
Laat de medewerker echte situaties ervaren. Analyseer en evalueer het handelen. Dat is een stijl van leidinggeven waar de medewerker wat aan heeft. Probeer niet te denken in ‘goed’ en ‘fout’, maar kijk constructief naar de handelingen: wat kan er nog beter? Hoe zorg je ervoor dat deze persoon straks op een goed niveau kan beveiligen?

Richten op bereidheid
Wanneer we het hebben over bereidheid, hebben we het over motivatie en zelfvertrouwen. Dit is een veel persoonlijkere stijl van leidinggeven. Iemand komt net van de opleiding en vindt de eerste werkervaring spannend. Toch heeft diegene er veel zin in: er is een hoge bereidheid om het werk goed te doen. Maar als iemand al begint met een boel tegenslagen (met de hakken over de sloot het diploma gehaald, veel kritiek gehad, deuk in het zelfvertrouwen), is er een lage bereidheid.
Dat geldt ook voor meer ervaren personeel. De ene heeft de drive het goed te doen, de ander zit met z’n eigenwaarde in de knoop. Als je coachend leidinggeeft, heb je hier aandacht voor. Dit leer je onder meer bij BTR Trainingen.

Persoonlijk leidinggeven
Coachend leidinggeven is persoonlijk leidinggeven. We noemen het ook wel eens ‘situationeel leiderschap’. Bij de leiderschapsstijlen zijn er vier verschillende kwadranten, die we verder niet zullen bespreken, maar bij een training coachend leidinggeven ga je daar zeker dieper op in.
Een coach is altijd iemand die de ander vooruit helpt. Daarbij is het belangrijk dat er een goede vertrouwensband ontstaat. Daarom zijn coachend leidinggevenden meestal ook mensen die veel begrip kunnen opbrengen voor een ander. Die zich niet te veel houden aan protocollen, maar liever kijken naar elke persoonlijke situatie van een medewerker.

Deel dit artikel via: