Weer grote piek in aantal woninginbraken verwacht

Volgens Interpolis is het aantal woninginbraken dit jaar opnieuw gedaald, maar de verzekeraar waarschuwt dat het risico tijdens de feestdagen aanzienlijk toeneemt. Gemiddeld zelfs met 72 procent! In sommige provincies verdubbelt het aantal inbraken rond kerst.

In 2018 ontving de verzekeraar de eerste elf maanden 7170 inbraakclaims. Dit jaar waren het er in dezelfde periode 6522. De politie bevestigt de dalende trend. Ten opzichte van 2013 zou het aantal woninginbraken in 2019 zelfs zijn gehalveerd. Officiële cijfers zijn echter nog niet beschikbaar. Volgens Interpolis is de daling vooral te danken aan meer bewustzijn onder bewoners. Dat heeft er onder andere toe geleid dat veel vaker goed hang- en sluitwerk wordt gebruikt. Ook buurtpreventieteams en camera’s hebben volgens Interpolis bijgedragen aan de daling van het aantal inbraken. Eenvoudige camera’s met pushmelding naar de smartphone en slimme deurbellen maken het voor mensen ook makkelijker om effectieve maatregelen tegen inbraak te treffen.

Piek
De zomerperiode en de feestdagen in december zorgen volgens Interpolis en de politie altijd voor een piek in het aantal inbraken. In Zeeland steeg het aantal inbraken in december over de afgelopen jaren met zelfs 110 procent. Drenthe en Limburg volgen op de tweede en derde plaats met 98 procent. De geringste stijging is te zien in Zuid-Holland, maar ook daar gaat het altijd nog om 62 procent. Inbrekers weten dat veel mensen gedurende de feestdagen niet thuis zijn. Vooral tijdens de jaarwisseling is inbreken makkelijk, omdat lawaai nauwelijks opvalt en de politie het druk heeft met ordehandhaving. Ook insluiping komt dan veel voor, doordat mensen de voordeur open laten staan terwijl zij met vuurwerk bezig zijn of de buren gelukkig nieuwjaar wensen.

Deel dit artikel via: