Wegbeheerders krijgen protocol voor handelen bij ongevallen

Wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten krijgen een standaardprotocol. Daarin staat hoe zij na een ernstig verkeersongeval moeten omgaan met slachtoffers en nabestaanden. Ook gaat aandacht uit naar het voorkomen van nieuwe incidenten, zo schrijft De Telegraaf.
Het protocol is grotendeels gebaseerd op een proef van twee jaar in Alphen aan den Rijn Tilburg en Velsen. Doel is ervoor zorgen dat ernstige ongevallen voortaan in heel Nederland op een vergelijkbare manier worden afgehandeld. De regie is daarbij in handen van de politie, maar ook voor de wegbeheerders is een taak weggelegd. Die moeten onder andere kijken of de plaatselijke omstandigheden aan het ongeval hebben bijgedragen en in dat geval kijken verhoging van de veiligheid mogelijk is. Wenselijk is ook dat gekeken wordt of de onveilige situatie ook elders tot ongelukken kan leiden.
Nazorg
Vooral gemeenten wordt een rol toebedeeld voor wat betreft de zorg voor slachtoffers en nabestaanden. Voorkomen dient bijvoorbeeld te worden dat nabestaanden het slechte nieuws eerst uit de media moeten vernemen. In een later stadium kan bijvoorbeeld de burgemeester een condoleancebezoek aan de familie van het slachtoffer brengen.
Het protocol is ontwikkeld door DTV Consultants in samenwerking met onder andere slachtofferorganisaties, wegbeheerders en politie. Financiers van het project zijn: Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, Interpolis en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Tilburg en Velsen.