Beveiliging nieuws

Onze partners

Top Security

Explicate

SmartSD

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

IDIS

i-Pro

Optex

SMC Alarmcentrale

Lobeco

Eizo

Nenova

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

G4S

SOBA

Alphatronics

VAIBS

Hikvision

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Kiwa

ASIS

Seris

Bosch Security Systems

Seagate

Gold-IP

Paraat

2N

Masset Solutions

DZ Technologies

Multiwacht

RoSecure

20face

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

OSEC

GFT

Brivo

Regio Control Veldt

VEB

VBN

Uniview

CSL

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Connect Security

HD Security

SmartCell

Sequrix

Paxton

Unii

Ajax Systems

CardAccess

NIBHV

Trigion

Milestone

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Centurion

NetworxConnect

HID

ADI

Crown Security Services

Securitas

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

EAL

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

CDVI

JMB Groep

Bydemes

Secusoft

VVNL

Advancis

Genetec

Akuvox

ARAS

Weinig aandacht voor ICT-risico’s bij aangesloten partners

10 februari 2021
Redactie
12:31

Producent, leverancier of afnemer: bijna elk bedrijf maakt deel uit van een keten. Dat betekent ook dat elkaars ICT-systemen worden gebruikt. Dat brengt risico’s met zich mee. Uit onderzoek door de Haagse Hogeschool blijkt dat met dergelijke risico’s zelden rekening wordt gehouden, waardoor partners elkaar ellende kunnen bezorgen.

Hoe kunnen ketens zich weerbaar maken tegen cyberdreiging? Om de overheid te adviseren in de ontwikkeling en uitvoering van beleid, vroegen het Ministerie van Justitie en Veiligheid en MKB Nederland aan De Haagse Hogeschool onderzoek te doen naar het fenomeen cyber-ketenweerbaarheid.
Welke cyber-specifieke dreigingen ontstaan bij ketens en welke kwetsbaarheden spelen daarbij een rol? Wat zijn geleerde lessen bij het voorkomen en bestrijden van cyberincidenten gerelateerd aan het opereren in een keten? Om deze vragen te beantwoorden, hebben de onderzoekers een aantal bedrijven bekeken uit ketens in de sierteelt-, handels- en agrarische sector.

Ransomware en stepping stone-aanvallen
Binnen ketens blijken organisaties last te hebben van specifieke dreigingen en kwetsbaarheden. Met name ransomware (waarbij gegevens of systemen worden ‘gegijzeld’) en stepping stone-aanvallen (wanneer cybercriminelen proberen via kleinere organisaties toegang tot grotere organisaties te krijgen) vormen een risico. Een belangrijke kwetsbaarheid blijkt technologie die op afstand kan worden bediend via internet door een derde partij, zoals klimaatregelaars en sorteersystemen.

Onvoldoende op de agenda
Een ander struikelblok blijkt een gebrek aan samenwerking tussen ketenpartners. Cyberveiligheid ontbreekt veelal in de contracten tussen leverancier en klant. Informatie-uitwisseling over cyberrisico’s en geleerde lessen binnen ketens is beperkt. Ook (structureel) overleg over cybersecurity tussen partners blijft vaak uit.
De verschillen tussen bedrijven in dreiging, kwetsbaarheid en geleerde lessen zijn te verklaren door het type bedrijf en de omvang, de volwassenheid van de organisatie op ICT-gebied en de positie van een bedrijf in de keten. Zo lijken met name ICT-dienstverleners en grote bedrijven bewust van de dreigingen en kwetsbaarheden.

Hulp is nodig
Ketens kunnen hulp gebruiken met het op orde brengen van de cyberveiligheid van de individuele partners, de cyberveiligheid tussen schakels en de cyberveiligheid van keten als geheel. Hierbij kan worden gedacht aan het beschikbaar stellen van voorbeeldcontracten met leveranciers, het faciliteren van (structureel) overleg tussen partners en ondersteuning van de informatiedeling op ketenniveau.

Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Cyber Security in het MKB aan De Haagse Hogeschool, door MSc. L. (Luuk) Bekkers, dr. R. (Rick) Van der Kleij en dr. R. (Rutger) Leukfeldt. In opdracht van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) via een subsidie van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is het onderzoeksrapport uitgebracht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner