Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

Nenova

Top Security

SOBA

HD Security

Alarm Meldnet

Seagate

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Trigion

Gold-IP

Advancis

Seris

NIBHV

Multiwacht

Secusoft

Alphatronics

Explicate

CardAccess

Uniview

VideoGuard

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Sequrix

Akuvox

Oribi ID Solutions

VVNL

Add Secure

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

GFT

Centurion

SMC Alarmcentrale

Securitas

Hikvision

Dero Security Products

VEB

Unii

JMB Groep

VBN

IDIS

2N

OSEC

Lobeco

20face

BHVcertificaat.online

Paxton

Ajax Systems

Milestone

Eagle Eye Networks

ADI

SmartSD

Bydemes

Connect Security

CDVI

ASIS

De Beveiligingsjurist

Optex

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Genetec

ASSA ABLOY

HID

Eizo

VAIBS

Kiwa

EAL

Bosch Security Systems

G4S

Masset Solutions

CSL

i-Pro

ARAS

Brivo

Paraat

DZ Technologies

Weinig aangifte bij politie onder nummer

24 juni 2015
Redactie
11:25

Een kleine groep slachtoffers en getuigen maakt gebruik van de mogelijkheid om aangifte onder nummer te doen.

In het najaar van 2012 is het mogelijk gemaakt om aangifte onder nummer te doen. Het doel was om vooral werknemers met een publieke taak te stimuleren aangifte te doen van situaties die zij als bedreigend ervaren.

Tussen 1 oktober 2012 en 1 januari 2014 zijn bij 243 incidenten 349 verklaringen onder nummer geregistreerd door de politie, waarvan 151 slachtoffer- en 198 getuigenverklaringen. Dit komt neer op ongeveer 0,01 procent van alle geregistreerde incidenten.

aangifte 3D politieHet doel was om vooral werknemers met een publieke taak te stimuleren aangifte te doen van situaties die zij als bedreigend ervaren. Maar de mogelijkheid van aangifte onder nummer is niet beperkt tot deze doelgroep. Als in dezelfde periode alleen wordt gekeken naar de 2.770 incidenten waarmee werknemers met een publieke taak werden geconfronteerd, is in bijna 5 procent van de gevallen onder nummer verklaard.

Minister Van der Steur heeft met de politie afgesproken dat de mogelijkheid voor het doen van aangifte onder nummer opnieuw onder de aandacht wordt gebracht binnen de politie. Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om te beoordelen of gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om aangifte onder nummer te laten doen. Soms kan het door de situatie of positie van het slachtoffer op voorhand al onmogelijk zijn bepaalde afscherming te bieden, bijvoorbeeld als diens identiteit al bekend is bij de verdachte.

Volgens minister Van der Steur moet ook worden voorkomen dat anonimiteit wordt ingeroepen in gevallen waar dat niet echt nodig is. Anonimiteit moet een uitzondering blijven dat in het concrete geval gerechtvaardigd is door bijzondere omstandigheden. De aangifte onder nummer is bedoeld voor die (kleine) groep slachtoffers en getuigen die wel degelijk aangifte willen doen, maar terecht vrezen voor hun persoonlijke veiligheid of de veiligheid van hun familie, aldus Van der Steur.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner