Weinig doorgroeimogelijkheden voor security-experts
Op de vraag wat IT-beslissers hun security professionals te bieden hebben, geeft slechts 24 procent doorgroeimogelijkheden aan. Dat blijkt uit de nationale security monitor, die mede in opdracht van IT-dienstverlener Sogeti is uitgevoerd door marktanalist Pb 7 Research.
Dezelfde respondenten verwachten dit jaar 10 procent meer personeel aan te nemen op het gebied van digitale veiligheid. Eén op de vier organisaties heeft in 2019 voornamelijk behoefte aan meer kennis voor de ontwikkeling van veilige software.
Security is een serieuze zaak. Dat bewustzijn is inmiddels bij alle organisaties aanwezig, zo leert de jaarlijkse security monitor. Tegelijkertijd wordt daar nog altijd niet volledig naar gehandeld. Zo blijkt dat 23 procent van de organisaties moeite heeft met het verantwoorden van IT-security-investeringen. Zowel richting aandeelhouders als interne verantwoording. Verder toont het onderzoek aan dat slechts een op de vijf bedrijven of instellingen een zogeheten ‘security-by-design’ aanpak heeft voor de ontwikkeling van nieuwe software. Veranderende wet- en regelgeving zoals de invoering van de AVG en de inzet van de cloud zijn de belangrijkste drijfveren voor de toename in security-activiteiten.
Grootste groei van medewerkers
De groei in security-personeel wordt dit jaar het hoogst bij financiële dienstverleners. Zij geven aan dat ze naar verwachting 15 procent meer security-experts gaan aannemen. Gemiddeld ligt het groeipercentage voor de werving van security-professionals op 10 procent. “De onderzoeksuitkomsten onderstrepen dat we nog intensiever moeten samenwerken tussen IT-bedrijven, hun klanten en het onderwijs. We moeten er samen voor zorgen dat ons land over meer security-expertise gaat beschikken. Omwille van onze digitale veiligheid. En ook om op die manier security professionals meer groeiperspectief te bieden. Met de inzet van ons zogeheten career framework biedt Sogeti security professionals alle ruimte en middelen om hun kennis voortdurend te verrijken. Daar profiteren onze klanten ook van in een wereld waarin ontwikkelingen op het gebied van security in een rap tempo veranderen”, vertelt Marco van den Brink, Chief Operating Officer bij Sogeti in Nederland.
Privacywetgeving
“Met alle aandacht voor vele cyberaanvallen afgelopen jaren en de nieuwe privacywetgeving die in mei 2018 van kracht is gegaan, verrast het me dat relatief veel organisaties hun veiligheidszaken nog altijd niet op orde hebben. Die slag zal waarschijnlijk dit jaar geslagen worden. En dat is hard nodig als straks nog veel meer dingen aan het internet gaan hangen”, concludeert Peter Vermeulen, onderzoeker bij Pb7 Research.
Het online onderzoek is uitgevoerd eind november 2018 onder 228 organisaties met minimaal 50 medewerkers. Alle sectoren zoals industrie & handel, de financiële sector, overheidsinstanties en zakelijke dienstverleners zijn hierin vertegenwoordigd. Het onafhankelijke ICT-onderzoeksbureau Pb7 Research heeft dit onderzoek voor het derde jaar uitgevoerd. Dit keer in opdracht van Infosecurity Magazine, Sogeti, IBM en Kaspersky Lab.
Meer informatie is te vinden in het onderzoeksrapport beschikbaar op www.sogeti.nl.