Wereldwijde bescherming logistiek met TAPA-certificering
Het stelen van goederen uit logistieke voertuigen neemt nog altijd toe. Deze incidenten worden steeds gevaarlijker vanwege de manier waarop vrachtwagens geopend worden door onbevoegden. Ook zijn vrachtwagenchauffeurs steeds minder veilig bij diefstal uit hun voertuigen. Om deze incidenten flink te verminderen en de transport van goederen in de supply chain veiliger te laten verlopen, is de TAPA-certificering in het leven geroepen.
TAPA is een afkorting van Transported Asset Protection Association. Dit is een forum voor meerdere partijen die samen de beveiliging van transportvoertuigen op de weg en op standplaatsen vastlegt. Dit forum wordt beheert door politie en justitie en onder andere logistieke dienstverleners, fabrikanten, producenten, opslaghouders en chauffeurs maken onderdeel uit van dit forum. TAPA draagt bij aan een veilige situatie voor chauffeurs en de goederen die zij met zich meebrengen door beveiligingseisen op te stellen en vast te leggen in samenwerking met autoriteiten. TAPA organiseert elke 20 jaar trainingscursussen voor bedrijven. Een TAPA certificering is 3 jaar geldig.
Wat is de TAPA norm?
De TAPA norm is de standaard die de TAPA heeft opgesteld voor een bedrijf om hen een certificering te kunnen verstrekken. De TAPA heeft bepaalde richtlijnen in de transportbeveiliging opgericht en past hier ook de certificeringen op aan. De officiële TAPA-normen bevatten regels omtrent elektrische of unieke sloten die niet gemanipuleerd kunnen worden op voertuigen en opslagruimtes. Verder moeten voertuigen en opslagruimtes over tracking beschikken en moeten er luide alarmen af gaan wanneer het voertuig, de laadruimte of de opslag onbevoegd geopend wordt. Een andere norm die de TAPA hanteert is de regelmatige training van personeel volgens de TAPA-norm. Alleen met deze voorwaarden kunnen bedrijven in aanmerking komen voor een TAPA-certificering.
Voordelen TAPA certificering
Met een TAPA-certificaat op zak stralen de chauffeur en het bedrijf veiligheid uit. Dit betekent namelijk dat het logistiekbedrijf veel waarde hecht aan de veiligheid van goederentransport en hun chauffeurs en opslagmedewerkers. Ook straalt een TAPA certificaat kwaliteit en hoge waarde uit, omdat het hebben van zo’n certificaat laat zien dat het bedrijf meewerkt aan de wereldwijde bescherming van de transport in de supply chain. Omdat niet elk bedrijf een TAPA certificering heeft, is het een goed voorbeeld van optimale veiligheid en kwaliteit van transport.
Verschillende certificeringen
De TAPA certificering is in drie verschillende soorten beschikbaar voor de transportbeveiliging. Een eerste certificaat is het TAPA FSR certificaat, waarmee het bedrijf kan aantonen dat zij goederen van hoge waarde in de opslag hebben staan. Dit certificaat is ook gebonden aan de eisen waaraan het bedrijf voldoet met oog op de logistieke dienstverlening. Een tweede certificaat is het TAPA TSR certificaat. Dit certificaat brengt de officiële standaard in kaart met oog op het veilige wegtransport van goederen met een hoge waarde. In dit certificaat staan de eisen waaraan het bedrijf voldoet met oog op transportbedrijven. Een laatste certificaat is het TAPA PSR certificaat, waarin de officiële standaard voor beveiligde geparkeerde vrachtwagens met waardevolle goederen in beschreven staat. In dit certificaat staat ook de standaard van parkeerterreinen beschreven.