Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

G4S

NIBHV

Eizo

JMB Groep

Connect Security

Alarm Meldnet

VAIBS

Multiwacht

Nimo Dog Security

NetworxConnect

Securitas

HID

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

SOBA

ADI

Paxton

Seagate

Seris

Crown Security Services

Unii

Advancis

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Centurion

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

VVNL

Gold-IP

Explicate

Masset Solutions

20face

Genetec

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Secusoft

CardAccess

Hanwha Vision Europe

ASIS

Trigion

RoSecure

ARAS

VEB

Brivo

VideoGuard

Dero Security Products

Kiwa

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Nenova

CSL

Regio Control Veldt

PG Security Systems

SmartCell

IDIS

Milestone

CDVI

Nimo Drone Security

EAL

Sequrix

SmartSD

VBN

Akuvox

Lobeco

ASSA ABLOY

DZ Technologies

i-Pro

Bydemes

OSEC

HD Security

Hikvision

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Optex

GFT

Paraat

2N

Wetsvoorstel: doodslag van 15 naar 25 jaar cel

24 september 2020
Redactie
08:25

De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Daarmee wordt het verschil kleiner tussen de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) en de gevangenisstraf voor doodslag.

Dat is de kern van een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (voor Rechtsbescherming) dat donderdag via internet in consultatie is gegaan. De maatregel was eerder aangekondigd en komt tegemoet aan de wens van de Kamer. De maximale gevangenisstraf van 30 jaar voor moord bestaat naast de levenslange gevangenisstraf die de rechter kan opleggen.

Onherstelbaar leed
Grapperhaus en Dekker vinden de verhoging van de straf wenselijk omdat doodslag een zeer ernstig misdrijf is dat onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers veroorzaakt. Ook leidt het tot onbegrip en gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf.
Bovendien moeten rechters voldoende mogelijkheden hebben om een passende straf op te leggen. Er kwamen signalen uit de rechtspraktijk dat het huidige strafmaximum bij zeer ernstige gevallen van doodslag als knellend wordt ervaren en het verschil tussen de maximumduur van de gevangenisstraffen voor doodslag en moord (te) groot is.

Te laag
In 2018 kwamen in Nederland 119 mensen om het leven door doodslag of moord, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor moord kan levenslang worden opgelegd, maar vaker blijft het bij een straf onder de dertig jaar cel. En de straffen voor doodslag zijn vaak minder dan de maximale 15 jaar die er nu voor staat.
De hogere straf voor doodslag is mede het gevolg van de dood van het Rotterdamse meisje Hümeyra. De rechter kon geen voorbedachte rade hard maken en gaf aan de straf voor doodslag in die kwestie te laag te vinden. Verschillende Kamerleden waren het eens met de rechter. Er is ook al eens voor gepleit om de maximum straffen voor moord te verhogen van 30 naar 40 jaar, maar daar zag het kabinet niets in. In 2006 is die maximum straf verhoogd van 20 naar 30 jaar. Wat wel veranderd is, is dat gevangenen niet meer automatisch vrij komen als tweederde van hun straf erop zit.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner