Wijziging werkwijze toetsing keurmerknorm financiële soliditeit
De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft laten weten dat binnenkort het proces voor de toetsing van de keurmerknorm financiële soliditeit verandert. Vanaf 1 maart 2015 gaat de auditor aan de hand van het rapport van EDR vaststellen of een bedrijf aan deze keurmerknorm voldoet.
Voor keurmerkhouders betekent deze verandering dat zij het rapport van de financiële toets zelf moeten aanvragen en bij de audit moeten tonen. De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft een brochure (pdf) ontwikkeld waarin alles staat over deze verandering. Waarom deze nodig is, wat dit betekent voor keurmerkhouders, hoe een rapport financiële toets kan worden aangevraagd en hoe de verdere procedure is geregeld.
Door de verandering wordt het proces van de financiële toets van keurmerkhouders verbeterd, aldus de branchevereniging. De keurmerkhouder krijgt inzage in zijn eigen onderzoekgegevens. Een ander belangrijk voordeel is dat de toetsing van alle keurmerknormen weer in één hand komt, namelijk die van de auditor van de certificatie instelling. De auditor toetst het rapport niet inhoudelijk. Hij checkt de conclusie of de organisatie financieel solide is of niet en bekijkt de geldigheid van het rapport, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
De Keurmerken van de Nederlandse Veiligheidsbranche vereisen dat een keurmerkhouder financieel solide is. Een deskundige, onafhankelijke organisatie (EDR, Economic Data Resources B.V.) beoordeelt alle keurmerkhouders. Ieder keurmerkbedrijf wordt gedegen, op dezelfde manier en op basis van dezelfde grondslagen getoetst. Het verzekert de opdrachtgever ervan dat hij zaken doet met een beveiligingsorganisatie die financieel solide en betrouwbaar is. Belangrijke elementen waarop getoetst wordt zijn de financiële cijfers van de afgelopen jaren (resultaten en balansposities), prognoses voor de komende jaren, betaalgedrag van de organisatie en de organisatieleiding en (betrokkenheid bij) faillissementen.
Voor een opdrachtgever betekent deze toetsing een minimalisering van zijn risico om aangesproken te worden op basis van de Wet Ketenaansprakelijkheid. Voor een beveiligingsmedewerker betekent een keurmerk bijvoorbeeld dat zijn loon regelmatig en op tijd wordt overgemaakt. Een bedrijf is financieel solide als het zowel op korte als op lange termijn aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.
De verandering in werkwijze heeft geen financiële gevolgen voor de keurmerkhouder, de Nederlandse Veiligheidsbranche neemt de kosten van de toets voor haar rekening.