WODC publiceert onderzoeken van 2020 in jaarbericht

Het Wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum bracht vrijdag zijn jaarbericht over 2020 uit, met daarin alle 92 rapporten die in 2020 zijn afgerond. Van zeven daarvan is uitgebreid beschreven waar deze onderzoeken over gaan en wat ze teweeg hebben gebracht.
Het jaarbericht bevat ook 17 wetenschappelijke artikelen die door WODC’ers zijn gepubliceerd. Dat is naast de verschillende niet-wetenschappelijke publicaties over het werk van het WODC die verschenen in kranten en andere media en de publicatie van vier themanummers van het tijdschrift Justitiële Verkenningen.
Corona had op verschillende manieren impact op het werk en het onderzoek van het WODC. Zo was er bij sommige onderzoeken vertraging door bijvoorbeeld reisbeperkingen. Bij andere onderzoeken voegde de situatie juist een interessant extra perspectief toe.
Reorganisatie
De reorganisatie die het WODC in 2020 is gestart en momenteel nog doormaakt heeft tot doel het ontwikkelen van strategische onderzoekprogramma’s en het versterken van het personeelsbeleid, de communicatie en het datamanagement.
De eerste ontwikkelingen zijn reeds ingezet. Per 1 april 2021 zijn de interne onderzoeksafdelingen samengevoegd tot de afdeling Intern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (IWB), met daarin vijf kennislijnen. De Ondernemingsraad van het WODC, die in maart 2020 is ingesteld, rapporteert over hun activiteiten. In het jaarverslag geven ook de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit, de privacy officer en de raad van advies inzicht in hun activiteiten in 2020.
Plannen voor 2021
De onderzoekprogrammering voor het eerste deel van 2021 is al bekend. In 2021 wordt ook de reorganisatie verder uitgevoerd. In het jaarverslag kijken acht medewerkers vooruit door te vertellen waar zij zich in 2021 mee bezig gaan houden. Zoals vastgelegd in de Regeling wetenschappelijke onafhankelijkheid WODC wordt het jaarverslag door de minister van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer gestuurd.