Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

Genetec

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Optex

ASIS

SMC Alarmcentrale

Bydemes

SmartSD

Sequrix

EAL

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Uniview

PG Security Systems

Masset Solutions

Secusoft

SmartCell

VideoGuard

Regio Control Veldt

Crown Security Services

CardAccess

RoSecure

Bosch Security Systems

JMB Groep

Gold-IP

IDIS

VAIBS

BHVcertificaat.online

CDVI

HID

Hikvision

Add Secure

NetworxConnect

SOBA

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

Eizo

Centurion

GFT

Hanwha Vision Europe

ARAS

NIBHV

Paraat

Ajax Systems

VEB

CSL

ADI

Unii

2N

Trigion

Kiwa

DZ Technologies

Lobeco

Top Security

Multiwacht

G4S

20face

OSEC

Brivo

De Beveiligingsjurist

Nenova

Seagate

Explicate

Seris

Alphatronics

ASSA ABLOY

VVNL

Nimo Dog Security

VBN

Connect Security

Akuvox

Alarm Meldnet

i-Pro

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Milestone

HD Security

WODC: Top600-aanpak leidt niet tot minder recidive

17 november 2023
Redactie
08:55

Sinds 2011 krijgen ongeveer 600 veelplegers van zogeheten high impact crimes in de regio Amsterdam-Amstelland een persoonsgerichte en integrale aanpak. Het WODC onderzocht het effect van deze Top600-aanpak op de recidive, één van de drie doelstellingen van de aanpak.

Het blijkt dat de Top600-veelplegers niet minder recidiveren dan vergelijkbare veelplegers. Dat kan deels komen omdat zij door hun zware en complexe problemen lastig te helpen zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat de aanpak niet helemaal wordt uitgevoerd zoals beoogd. Om te kunnen bepalen of de aanpak effectief is, is nader onderzoek nodig, zeker naar de twee andere doelen.

High impact crimes
De Top600 zijn ongeveer 600 personen die vaak zijn veroordeeld, onder andere voor high impact crimes, zoals woninginbraak, straatroof en zware mishandeling. De Top600-aanpak heeft drie doelstellingen: minder recidive, verbetering van het toekomstperspectief en voorkomen van crimineel gedrag bij minderjarige familieleden. In dit onderzoek werd alleen het doel van recidivevermindering onderzocht. Daarvoor werden Top600-veelplegers vergeleken met veelplegers die qua achtergrond en kenmerken overeenkwamen, maar net buiten de Top600 vielen of waarbij de aanpak nooit van start is gegaan. Daarnaast werden de regisseurs, die binnen de aanpak de veelplegers begeleiden, gevraagd naar hun ervaringen.

Recidivevermindering mogelijk niet haalbaar
Het gaat hier om een doelgroep met veel problemen, zoals psychische problemen, verslaving, dakloosheid en schulden. Vaak is er sprake van weinig motivatie om het gedrag aan te passen. Een aanzienlijk deel mist ook de capaciteit daartoe door licht verstandelijke beperkingen. Onderzoekers vragen zich daarom af of het doel van een duurzame recidivevermindering niet te hoog gegrepen is bij (een deel van) deze doelgroep. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het deel van de aanpak dat is gericht op rehabilitatie en resocialisatie niet wordt uitgevoerd zoals beoogd. Zo hebben de regisseurs steeds minder mogelijkheden om toekomstperspectief en ‘wisselgeld’ te bieden, met name op het gebied van huisvesting en zorg.

Meer onderzoek naar effectiviteit nodig
Dit onderzoek is het eerste onafhankelijke effectonderzoek naar de Top600-aanpak in de ruim tien jaar dat de aanpak bestaat en richt zich op één van de drie doelen. Nieuw onderzoek zou moeten uitwijzen of de aanpak wel effectief is in het bereiken van de twee andere doelen. Daarbij is vervolgonderzoek naar de recidive ook zinvol, bijvoorbeeld om te kijken naar de ernst van de recidive. De onderzoekers bevelen aan de aanpak niet uit te breiden naar andere doelgroepen totdat er meer duidelijk is over de effectiviteit. Verder kan het doel van recidivevermindering worden heroverwogen, is het belangrijk dat de regisseurs meer handelingsperspectief krijgen en kan worden nagedacht voor welke doelgroep deze aanpak het meest geschikt is.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner