Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Nenova

VGN Group

Eagle Eye Networks

Multiwacht Security

SOBA

Bydemes

Securitas

Optex

Top Security

Eizo

Unii

Kidde Commercial

Seagate

Secusoft

ADI

SMC Alarmcentrale

VBN

Brivo

MPL

Regio Control Veldt

Paraat

Masset

Seris

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Hikvision

CDVI

SmartCell

OpenEye

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Sequrix

VisionPlatform.ai

Teletek

Distri Company

HD Security

Lobeco

Service Centrale Nederland

MOBOTIX

HID

Paralax

Milestone

OSEC

G4S

Van Dusseldorp Training

VVNL

BHVcertificaat.online

Network Optix

2N

Gold-IP

LUGN

Aritech

Trigion

VAIBS

Synguard

NIBHV

ARAS

SmartSD

Add Secure

Akuvox

Centurion

ASIS

IDIS

Alphatronics

Crown Security Services

i-Pro

Alarm Meldnet

VEB

Paxton

Intrasec

Advancis

ASSA ABLOY

Uniview

Connect Security

Zelflerend vermogen politie schiet nog tekort

20 februari 2024
Redactie
07:52

Binnen de bedrijfsvoering van de nationale politie is de afgelopen jaren een veranderbeweging ingezet. Daarmee is een start gemaakt naar meer zelflerend vermogen, flexibiliteit en wendbaarheid. Toch is er nog geen sprake van een lerende organisatie die structureel aandacht heeft voor ‘leren leren’, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van het WODC.

Met de vorming van de nationale politie in 2013 is de bedrijfsvoering georganiseerd in het Politiedienstencentrum (PDC). Dat levert 24/7 producten en diensten aan politiemedewerkers om ze te ondersteunen in hun politiewerk. Dat gaat om diensten als HRM, facilitair management, financiën, informatiemanagement, ICT en communicatie. De Commissie Evaluatie Politiewet 2012 (ook bekend als de Commissie Kuijken) concludeerde in 2017 dat juist het toewerken naar een gecentraliseerde bedrijfsvoering taai is gebleken. De aandacht was vooral gericht op het harmoniseren van de systemen van de voorheen 26 korpsen. Daardoor kwam er rigiditeit in de bedrijfsvoering van de politie en dat stuitte op weerstand bij de eenheden. Om te komen tot een hoger niveau van dienstverlening van het PDC is er vanaf 2017/2018 een brede veranderbeweging ingezet. Deze is nog in volle gang. Dit onderzoek heeft in kaart gebracht in hoeverre de bedrijfsvoering anders is gaan werken en wat er nodig is om verder te ontwikkelen.

Zelflerend vermogen, flexibiliteit en wendbaarheid
De veranderbeweging rondom de bedrijfsvoering binnen de politie omvat veel verschillende initiatieven. De onderzoekers identificeren daarin drie centrale elementen: zelflerend vermogen, flexibiliteit en wendbaarheid. Uit het onderzoek blijkt dat het ophalen en gebruikmaken van gebruikerservaringen vaak al goed vorm krijgt. Zeker bij de pilot-fasen van projecten en binnen afzonderlijke projecten komt dit element van zelflerend vermogen goed op gang. Ook komt er meer ruimte voor flexibiliteit. Voor specifieke taken of teams is er al vaker toegesneden dienstverlening als de situatie daarom vraagt. Daarnaast kunnen beleid, bedrijfsvoering en operatie samen in korte tijd veel voor elkaar krijgen als er een duidelijke opdracht is en er geïnvesteerd wordt in nauwe samenwerking. De toevoeging van een stroomstootwapen aan de uitrusting van 17.000 politiemensen is daar een voorbeeld van.

Nog geen structurele aandacht voor ‘leren leren’
Toch kan er nog niet gesproken worden van een lerende organisatie die structureel aandacht heeft voor ‘leren leren’, aldus de onderzoekers. Dat komt in de eerste plaats doordat de veeleisende buitenwereld telkens aandacht vraagt en leidt tot nieuwe opgaven voor de politie. Het daarop inspringen om problemen op te lossen, is deel van het DNA van de politie. Daaromheen wordt er veel geleerd op individueel en groepsniveau, waarbij ervaringen en kennis rondom een specifiek project gedeeld worden. Dit garandeert echter niet de borging ervan in de organisatie.
Ten tweede is leren nog geen vast onderdeel van de manier waarop mensen in de organisatie met elkaar omgaan. Door dit gebrek aan structurele inbedding van het leren bestaat het risico dat kennis verloren gaat als medewerkers de organisatie verlaten.

Duidelijke keuzes en gedragsverandering nodig
Om de ingezette beweging verder te ontwikkelen zien de onderzoekers verschillende aanknopingspunten. Zo moet de politietop duidelijke keuzes maken in welke bedrijfsopgaven aandacht en capaciteit verdienen. Dit ook met het oog op hoeveel veranderingen de organisatie de komende jaren aankan en welke veranderingen prioriteit hebben.
De gewenste veranderbeweging moet uiteindelijk leiden tot gedragsverandering van politiemedewerkers rondom leren. Structuren die het leren vergemakkelijken en borgen zijn daarvoor nodig. Maar ook het geven van rust en ruimte om te leren en het belonen voor goede initiatieven.
Een continue verbetering van de bedrijfsvoering vraagt dat tijdelijke initiatieven worden ingebed in cultuur, structuur en processen van de organisatie.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Distri Company

SequriX

Wordt een partner