Zes technologietrends met invloed op beveiligingssector
Hoewel voorspellen lastig is – zeker als het de toekomst betreft – wagen sommigen zich daar toch aan. Bijvoorbeeld Johan Paulsson van Axis Communications. Op basis van de trends in technologie geeft hij een indruk van wat de beveiligingsindustrie in 2021 kan verwachten.
Hoewel de coronapandemie al in 2019 begonnen was in China, kon niemand voorzien welke enorme impact deze zou krijgen in de hele wereld. Er kwamen reisbeperkingen, regels voor sociale afstanden, strengere hygiënevereisten en een druk op de zorgsector, die ook invloed had op de veiligheidsindustrie.
“Maar we zagen ook nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan voor onze technologie en oplossingen”, vertelt Paulsson, die bij Axis chief technology officer is. “Er zijn nieuwe manieren van werken ontstaan, die zullen voortduren tot 2021 en daarna. Ook gaat de technologische vooruitgang gewoon door. Maar in plaats van dat er volledig nieuwe technologieën komen, zien we meer aandacht voor het hoe en waarom technologieën worden gebruikt en voor welke implicaties dat heeft.” Als voorbeeld noemt hij technologie voor handhaving van de nieuwe hygiënemaatregelen en beheersing van de drukte op een locatie en manieren om deuren contactloos te openen.
Vertrouwen blijft bovenaan de agenda staan
Vertrouwen is al eerder genoemd in trendberichten, maar is het afgelopen jaar volgens Paulsson nog belangrijker geworden. “Er zijn veel factoren die bijdragen aan het behoud van vertrouwen. Belangrijk om te weten, want de technologiesector wordt nu meer dan ooit onder de loep genomen. Klanten en eindgebruikers eisen transparantie over hoe technologie wordt gebruikt en hoe gegevens worden beheerd. Dat moet ook wel, want het toezicht is behoorlijk verscherpt. Het wordt dus een belangrijke uitdaging om de privacy van gebruikers te waarborgen. Ook mag niet vergeten worden dat het belangrijk is om dat vertrouwen uit te stralen. Laat zien waarom je betrouwbaar bent! De veiligheidssector zal door zijn aard nog meer onder druk komen te staan om zijn inspanningen op dit gebied te verdubbelen.”
De wereld gaat horizontaal
In de afgelopen jaren zijn applicaties en services grotendeels ontworpen voor specifieke omgevingen. Sommige voor op een server, andere voor in de cloud en weer andere voor in een apparaat. Volgens Paulsson staat de komende jaren het behalen van optimale prestaties centraal, evenals het kunnen gebruiken van gegevens op elk moment en vanaf elke locatie. Dat vereist horizontale integratie tussen de verschillende omgevingen. “Er zullen steeds intelligentere applicaties en services worden geïmplementeerd in alle drie de omgevingen (server, cloud en edge), waarbij de beste mogelijkheden van elk worden gebruikt om de prestaties en efficiëntie van de oplossing te verbeteren. Analysesoftware in een bewakingscamera stuurt bijvoorbeeld een alarm naar de operator, waarna die toegang krijgt tot de live videofeed via een cloudgebaseerde applicatie voor verificatie van het alarm en het uitvoeren van verdere actie. Deze verschuiving naar een ‘horizontale’ benadering zal de snelheid en nauwkeurigheid van beveiliging en bewaking verhogen – van reactief naar proactief en van handmatig naar geautomatiseerd – terwijl ook de bandbreedte, het energieverbruik en de kosten worden verminderd.”
Cybersecurity: de voortdurende trend
“Een horizontale integratie zal de focus op robuuste cybersecurity alleen maar vergroten”, stelt Paulsson. “Een keten is tenslotte zo sterk als de zwakste schakel. Bovendien versterkt de constante evolutie van het dreigingslandschap de relevantie van cybersecurity jaar na jaar. Vanwege de hoge financiële opbrengsten van cybercrime en het effect ervan op de vitale infrastructuur, zullen nieuwe mogelijkheden, tactieken en dreigingen blijven opduiken die voortdurende waakzaamheid vereisen.”Ook kunstmatige intelligentie zal volgens de CTO van Axis worden misbruikt door cybercriminelen om kwetsbaarheden op te sporen en te exploiteren. “Er komen steeds geavanceerdere methodes om camerabeelden te manipuleren, wat de waarde van beeldmateriaal als wettig bewijs ondermijnt. Daarom zullen we nieuwe methoden moeten ontwikkelen, die de authenticiteit van video borgt. Verder verwacht ik dat phishing zal toenemen om via werknemers toegang te krijgen tot essentiële systemen. We zullen medewerkers continu moeten blijven voorlichten om dit te voorkomen. Ook zullen we ons niet moeten beperken tot beveiliging tegen dreigingen van buitenaf. Firewalls, VPN’s en airgaps helpen niet tegen onachtzame medewerkers.” Zero Trust wordt volgens Paulsson het uitgangspunt, waarbij het beveiligingsprofiel voor elk apparaat en elke applicatie onafhankelijk wordt geëvalueerd. “De enige manier om de veiligheid van iets te garanderen, is door niets te vertrouwen!”
Technologie trends AI
We hebben het al zo lang over AI (kunstmatige intelligentie) dat sommigen de geldigheid ervan als trend in twijfel trekken”, vervolgt de expert. Maar nu Machine Learning (ML) en Deep Learning (DL) algemeen beschikbaar zijn in surveillancetechnologie, zullen de implicaties van het gebruik ervan een factor zijn in 2021. We hebben al concrete voorbeelden van verschillende toepassingen voor AI in surveillance, maar zoals we zien in andere sectoren (zoals zelf rijdende voertuigen) kan de positieve impact worden weggevaagd door de aandacht die uitgaat naar specifieke problemen. Er wordt meestal eerst naar de fouten van automatisering gekeken en dat zal ongetwijfeld ook gebeuren in de bewakingssector.”
Dit mag volgens Paulsson echter geen afschrikmiddel zijn. We mogen de positieve potentiële toepassingen van machine learning en deep learning bij surveillance niet uit het oog verliezen. Zo kan het gebruik van deze mogelijkheden in camera’s helpen bij het identificeren van objecten en het verminderen van onterechte positieve meldingen. Vervolgens kunnen beveiligingsexperts overgaan op een proactieve, op gebeurtenissen gebaseerde manier van werken in plaats van continu handmatig te bewaken.”
Duurzaamheid opnieuw uitgevonden
Door de pandemie is de aandacht voor milieu en duurzaamheid verminderd. Door verschillende grote milieu-incidenten verwacht Paulsson dat in 2021 duurzaamheid haar positie als primair punt van zorg terugkrijgt. “De materialen die in producten worden gebruikt en hun levensduur blijven twee van de meest impactvolle gebieden waarop de bewakingssector milieuvoordelen kan genereren. Hoewel er al belangrijke stappen zijn gezet om het gebruik van kunststoffen en PVC in producten te verminderen en het gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen te verhogen, kan er meer vooruitgang worden geboekt. Naast de materialen die in producten worden gebruikt, is hoe lang ze meegaan een cruciale beslissingsfactor voor klanten. Het is veel beter voor het milieu – en de economie – om een kwalitatief hoogstaand product te ontwikkelen met een verwachte lange levensduur, dan een product dat na een paar jaar moet worden vervangen.”
De enige constante is verandering
Paulsson geeft toe dat voorspellingen vaak met een korreltje zout moeten worden genomen, wat wel gebleken is met de gebeurtenissen van 2020 die niemand heeft zien aankomen. “Wat er precies gaat gebeuren in 2021, weet ook ik niet, maar de hierboven geschetste trends zijn naar onze mening breed genoeg om zelfs in een turbulente omgeving van toepassing te zijn. Wat altijd van toepassing blijft, is dat periodes van onzekerheid de behoefte aan wendbaarheid en een open benadering van probleemoplossing onderstrepen, wat de toekomst ook brengt.”