Zichtbare beveiliging bij Joodse instellingen verdwijnt

De standaardbeveiliging van joodse instellingen in Amsterdam met zichtbare marechaussees voor de deur gaat verdwijnen. Dat is de organisaties per brief door de gemeente medegedeeld. De marechaussee blijft voor de beveiliging zorgen, maar op een ‘andere manier’.

Sinds 2014 wordt een aantal joodse instellingen zichtbaar beveiligd door de marechaussee. De maatregel werd ingevoerd na aanslagen op dergelijke organisaties in met name België. Inmiddels vindt de gemeente Amsterdam dat de synagogen en scholen net zo goed met camera’s beveiligd kunnen worden.

Onverstandig
Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), heeft hier een andere mening over. Hij vindt het besluit van de gemeente onverstandig. Zo werd nog deze maand een synagoge in Dallas getroffen door een gijzeling. En twee jaar geleden was het aan de zware beveiliging te danken dat een bloedbad in een synagoge in het Duitse Halle werd voorkomen. Naftaniel vindt het belangrijk dat er gewapende beveiliging voor de deur blijft staan, want als je op camerabeelden moet reageren, ben je altijd te laat.
Volgens de gemeente Amsterdam blijft de marechaussee patrouilleren om snel te kunnen reageren op verdachte situaties die met de camera’s worden waargenomen. En mocht het nodig zijn, dan keren de marechaussees weer terug bij de instellingen. Ook de marechaussee geeft aan de joodse instellingen actief te blijven beveiligen, maar dan wel volgens een gewijzigd concept.

Deel dit artikel via: