Zonder detectie hebben goede sloten weinig zin
Inbraaksignalering treedt meestal in werking als een inbreker al binnen is. Feitelijk is dat te laat. De kans is groot dat de inbreker al met de buit vertrokken is, voordat de politie of opvolging gearriveerd is. Bovendien is dan al braakschade ontstaan en die kan aardig in de papieren lopen.
Er zijn verschillende methoden om een inbreker al te signaleren, voordat het object überhaupt is aangeraakt. De website www.terreinbeveiliging.com geeft voor wat dat betreft een aardige indruk van de mogelijkheden. Als de detectie gecombineerd wordt met een actie, bijvoorbeeld het inschakelen van gevelverlichting of een sirene, is de kans groot dat de inbreker het op een lopen zet. Niet alleen wordt zo de inbraak voorkomen. Er ontstaat ook geen schade aan deuren of ramen. Mocht de inbreker zich toch niet laten afschrikken, dan is er in ieder geval meer tijd voor interventie. Er is tenslotte tijd nodig om de harde buitenschil te forceren en die tijd kan de alarmopvolging goed gebruiken.
Proactief
Een aan het alarmsysteem gekoppelde druk-mat bij deuren en ramen kan al veel ellende en schade voorkomen. Zo zijn er ook diverse andere oplossingen om inbraak proactief te voorkomen. Als dit één keer gebeurt, is de investering vaak al terugverdiend, want bij veel inbraken wordt tussen de 1.000 en 10.000 euro aan de buitengevel of het hang- en sluitwerk vernield. Die schade is vaak groter dan de waarde van het gestolen goed. Zeker als het herstel ’s nachts of in het weekend moet plaatsvinden. Soms moet ook tijdelijke bewaking van het pand worden geregeld. Ook dat kost enkele honderden euro’s. Preventie-adviseurs adviseren vaak om vooral in hang- en sluitwerk te investeren en terecht. Maar zonder goede detectie heeft de inbreker alle tijd om dit te forceren en komt hij uiteindelijk altijd wel binnen. In combinatie met buitendetectie wordt pas echt profijt gehaald uit investeringen in de bouwkundige schilbeveiliging.