Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

Bosch Security Systems

Trigion

Dero Security Products

HID

RoSecure

Milestone

Kiwa

Sequrix

Regio Control Veldt

20face

Paraat

Brivo

SMC Alarmcentrale

Centurion

i-Pro

CSL

JMB Groep

Service Centrale Nederland

VBN

Seagate

OSEC

CDVI

VAIBS

SmartSD

ASIS

ADI

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Paxton

Alphatronics

NIBHV

Multiwacht

GFT

VEB

Akuvox

Lobeco

Add Secure

Secusoft

EAL

Uniview

VVNL

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Nenova

DZ Technologies

Hikvision

Top Security

VideoGuard

Advancis

IDIS

2N

PG Security Systems

Seris

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Avigilon Alta

CardAccess

G4S

De Beveiligingsjurist

ARAS

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Connect Security

Eizo

Bydemes

Masset Solutions

Genetec

BHVcertificaat.online

Optex

Alarm Meldnet

Explicate

NetworxConnect

SOBA

SmartCell

Oribi ID Solutions

Securitas

Ajax Systems

Zonder samenwerking zijn havens niet te beveiligen

7 februari 2024
Redactie
09:02

Al zo’n veertig jaar is Fred Byrman van SERIS Security actief in de particuliere beveiliging. De laatste 20 jaar legde hij zich toe op beveiliging van havenfaciliteiten. In een interessante blog legt hij uit wat daarbij zoal komt kijken en hoe essentieel samenwerking met andere partijen is.

Havenfaciliteiten omvatten een breed scala aan bedrijven die verschillende soorten ladingen behandelen, variërend van erts, kolen, olie en cement tot containers, roll-on-roll-off ladingen (RoRo) en passagiers. De goederen die worden geladen of gelost, komen uit diverse bronnen, van andere Europese havens tot Midden-Amerika of China, waardoor het een internationale activiteit is die plaatsvindt aan de Europese buitengrens.
In de afgelopen 40 jaar vervulde Fred Byrman verschillende functies in de beveiligingssector, waaronder centralist, mobiel surveillant, objectbeveiliger, coördinator, projectsupervisor en operationeel manager. Gedurende 20 jaar heeft hij zich specifiek gericht op havenbeveiliging. Al vóór de invoering van de ISPS-code in Europa was hij actief op dit gebied, dankzij een project voor een Amerikaanse oliemaatschappij in Rotterdam in 2003.

Publiek-private samenwerking
Particuliere beveiligingsorganisaties, in opdracht van havenondernemingen, voeren grensbewaking uit op havenfaciliteiten. Dit is in overeenstemming met de havenbeveiligingswet (Hbw) en de bovenliggende EU-wetgeving, evenals de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Deze samenwerking brengt uitdagingen met zich mee, waarvan een belangrijke is de coördinatie tussen publieke en private partijen, vooral in het licht van de inspanningen om drugssmokkel te bestrijden.

Risicobeoordeling
Een goede risicobeoordeling van havenfaciliteiten is van vitaal belang voor het opstellen van een effectief beveiligingsplan. Dit vereist samenwerking tussen havenautoriteiten en -bedrijven, waarbij de expertise van de havenautoriteiten wordt gecombineerd met de specifieke kennis van de havenonderneming.
Interne veiligheid wordt bevorderd door training en voorlichting van medewerkers over specifieke dreigingen zoals phishing, valse ID’s en social engineering. Een goede samenwerking tussen de beveiliging en overheidsdiensten, zoals de douane en politie, is essentieel om informatie uit te wisselen en de veiligheid te waarborgen.
Veranderingen in wetgeving, zoals de herziene eisen voor havenbeveiligers en Port Facility Security Officers (PFSO’s), benadrukken het belang van voortdurende opleiding en certificering om te voldoen aan nieuwe standaarden.

Kortom, effectieve havenbeveiliging vereist een nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen, gerichte training en voortdurende aanpassing aan veranderende wetgeving en dreigingen.

De volledige blog is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Seagate

SequriX

Suricat

Wordt een partner