Zware criminelen richten zich vaker op nepmerkhandel
Met nagemaakte merkproducten valt veel geld te verdienen. En hoewel producenten hierdoor veel schade lijden, wordt er nauwelijks tegen opgetreden. De zware georganiseerde misdaad heeft dat intussen ook door en richt zich daarom meer en meer op deze bedenkelijke handel, zo schrijft het AD.
Volgens Jans Nijzing van de Nationale Politie worden in de strijd tegen illegale nepmerkhandel steeds vaker wapens, illegaal vuurwerk of drugs aangetroffen. De expert houdt zich al 30 jaar bezig met bestrijding van deze vorm van criminaliteit en geeft aan dat hier absoluut meer prioriteit aan gegeven moet worden.
Alleen al de Nederlandse kledingindustrie zegt jaarlijks 900 miljoen euro omzet mis te lopen door de namaakspullen. In de hele Europese Unie zou jaarlijks voor meer dan 100 miljard euro aan namaakproducten worden ingevoerd. Dat hebben het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en de Europese opsporingsinstantie Europol becijferd. Volgens Nijzing blijft het niet bij economische schade. Door namaakmerken te kopen ‘sponsoren’ mensen ook de zware criminaliteit. Europol ontdekte tijdens onderzoeken eveneens dat het dezelfde bendes zijn die zich met merkvervalsing en drugshandel bezighouden. Nijzing ziet het liefst een meldpunt komen, waar mensen met vermoedens van merkvervalsing terecht kunnen. Dat kan uiteindelijk ook leiden tot het oprollen van drugsbendes, aldus de expert.