Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CardAccess

BHVcertificaat.online

IDIS

Masset Solutions

CSL

Hikvision

Uniview

JMB Groep

Dero Security Products

Seris

Genetec

Kiwa

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Bydemes

20face

PG Security Systems

ASSA ABLOY

G4S

HID

Explicate

Paxton

NIBHV

Seagate

Gold-IP

Crown Security Services

Connect Security

VAIBS

Unii

Add Secure

Oribi ID Solutions

RoSecure

CDVI

Securitas

Centurion

Sequrix

Nenova

VideoGuard

ASIS

Brivo

Akuvox

i-Pro

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Top Security

Eizo

Eagle Eye Networks

ADI

SmartSD

VBN

Avigilon Alta

Alphatronics

Optex

Secusoft

Trigion

VVNL

SOBA

DZ Technologies

NetworxConnect

Milestone

EAL

HD Security

2N

Regio Control Veldt

Multiwacht

VEB

Advancis

ARAS

Ajax Systems

OSEC

De Beveiligingsjurist

Paraat

GFT

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Grootscheepse explosievenoefening met beveiliging

16 maart 2012
Redactie
00:21

Beveiligingsbedrijf Securitas, Sabic Innovative Plastics, de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en politie Zuidoost Brabant hielden op 14 maart bij petrochemisch bedrijf Sabic een bomoefening.

Het was voor het eerst dat een publiek private samenwerking op het gebied van beveiliging op zo’n grote schaal wordt ingezet. De vier partijen bootsten een crisissituatie na, compleet met oefenexplosieven en afpersingsbrieven. Er werd gekeken of de beveiligingsbeambten adequaat reageerden door het terrein af te zetten en de politie te informeren, of de politie tijdig de EOD inschakelde en of deze de explosieven wisten te ontmantelen. Mark van den Wijngaarden, een van de initiatiefnemers en trainer bij Securitas licht toe: ‘De opleiding en training bij bommeldingen blijven vaak heel theoretisch, terwijl pas in stressvolle situaties naar boven komt wat écht je kennis en vaardigheden zijn. Voor onze beveiligers is het dus belangrijk te oefenen in de praktijk.’

De verschillende partijen hadden andere doelen, maar konden deze middels één oefening verenigen. Zo trainde Securitas medewerkers in de praktijk en kon Sabic een crisisoefening houden op locatie. EOD-medewerkers legden tijdens de oefening hun examen af en ontmantelden de explosieven. De politie moet een aantal maal per jaar een rampoefening uitvoeren en kon zo ook aanhaken. De explosievenoefening laat zien dat publieke en private partijen elkaar versterken als ze samenwerken.

Fer van Bergen, Security Manager van Sabic licht toe: ‘Dit is voor het eerst dat we een oefening houden met álle partijen en dat we een crisissituatie van a tot z kunnen oefenen’. In totaal waren er op het hoogtepunt ruim 50 mensen bij de oefening betrokken.

Avans Hogeschool Breda heeft van de oefening zelfs een afstudeerproject gemaakt: afstudeerders van de opleiding Integrale Veiligheid brachten taken, verantwoordelijkheden en processen in kaart, ze observeerden tijdens de oefening, analyseren het proces en doen aanbevelingen.

Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is een van de vijf grootste petrochemische bedrijven ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van de productie van polyetheen, polypropeen en andere geavanceerde thermoplastics, glycolen, methanol en kunstmest. SABIC heeft in 2011 een nettowinst van SR 29,24 miljard (US$ 7,80 miljard) gemaakt bij een omzet van SR 189,90 miljard (US$ 50,64 miljard). De totale activa aan het einde van 2008 bedroegen SR 332,78 miljard (US$ 88,74 miljard). SABIC is onderverdeeld in de volgende business groups: Chemicals, Polymers, Performance Chemicals, Fertilizers, Metals en Innovative Plastics. SABIC beschikt met zes eigen Technology & Innovation-centra in Saudi-Arabië, Europa, de VS en India over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten. De onderneming is in meer dan 40 landen ter wereld actief en heeft wereldwijd meer dan 33.000 medewerkers in dienst.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner