Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Sequrix

Nimo Dog Security

Alphatronics

Unii

Centurion

Hikvision

Paxton

Crown Security Services

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

EAL

RoSecure

HD Security

HID

Secusoft

DZ Technologies

Top Security

Eizo

Masset Solutions

GFT

JMB Groep

VBN

Bydemes

Eagle Eye Networks

Milestone

Oribi ID Solutions

VAIBS

ASIS

Seagate

IDIS

PG Security Systems

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Optex

Multiwacht

Nimo Drone Security

NIBHV

Securitas

CardAccess

Trigion

Brivo

Uniview

CSL

Advancis

i-Pro

ADI

SmartSD

VEB

Seris

CDVI

NetworxConnect

Nenova

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Lobeco

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

G4S

Connect Security

Dero Security Products

Gold-IP

20face

Hanwha Vision Europe

Paraat

Explicate

Add Secure

Genetec

2N

ARAS

Kiwa

Akuvox

VideoGuard

SOBA

SmartCell

VVNL

Nieuw protocol automatische branddoormeldingen via PAC’s

11 maart 2014
Redactie
17:37

Sinds 2011 is Brandweer Nederland, in samenwerking met VEBON en het Verbond van Verzekeraars, gestart met de gesprekken over de doormeldingen van Particuliere Alarmcentrales (PAC) naar de Regionale Alarm Centrale (RAC). Inmiddels is er een protocol ontwikkeld dat de betrouwbaarheid van brandmeldingen moet verbeteren.

BrandweerDe Nederlandse brandweer rukt als gevolg van automatische meldingen uit brandmeldinstallaties ruim 50 duizend keer per jaar uit. Om nodeloze brandmeldingen te verminderen wil de brandweer af van 70 procent van de aansluitingen.

Het nieuwe protocol vervangt het protocol van 15 november 2012. Het protocol omschrijft de voorwaarden om een brandmelding die bij de PAC binnenkomt door te kunnen melden naar de RAC. Er staat in aangegeven hoe een PAC bij binnenkomend brandalarm moet handelen teneinde vast te stellen of sprake is van een echte brand. Hoe betrouwbaarder de melding des te sneller de PAC mag doormelden en de brandweer kan uitrukken.

De eerste ervaringen met het protocol vanuit de praktijk zijn binnen VEBON en tijdens de STOOM netwerkdag in 2013 breed besproken en gaven aanleiding om over te gaan naar een tweede versie van het protocol.

Verificatie is in veel gevallen afhankelijk van menselijk handelen, maar moderne techniek biedt uitkomst, aldus branchevereniging VEBON. Technische verificatie van brandalarmen biedt volgens cijfers tevens de meeste betrouwbaarheid. Ter verdere verbetering en aanscherping van het protocol is een werkgroep gestart welke analyseert of en hoe extra stappen kunnen worden gezet door technische ondersteuning.

VEBON komt nu met een protocol dat PAC’s moet helpen nodeloze meldingen zo goed mogelijk uit te filteren. Dit protocol beschrijft wanneer en onder welke voorwaarden een brandmelding afkomstig van een brandmeldinstallatie als geverifieerd kan worden beschouwd en er dus sprake is van een echte brand. Met toepassing van deze actieve verificatiemethode door de PAC wordt uiteindelijk een hoge mate van zekerheid bereikt dat een doormelding ook daadwerkelijk een echte brandmelding betreft en dat de brandweer dus terecht uitrukt.

Deze nieuwe versie is tevens vereenvoudigd, aangescherpt en uitgebreid naar nieuwe PAC-aansluitingen. Ook is er een duidelijk onderscheid gemaakt naar objecten waar de installatie niet voldoet aan de geldende wet- en regelgeving of normeringen.

Voor Brandweer Nederland is het streven om in de loop van 2015 een definitief finaal protocol te kunnen presenteren waarbij ook het nazorgprotocol verder is uitgediept.

Download: Protocol Automatische Branddoormelding (pdf)

Eerder verschenen: Protocol Automatische Branddoormelding: via PAC naar RAC

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner