Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Ajax Systems

Seagate

i-Pro

GFT

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Milestone

Lobeco

OSEC

SmartCell

CDVI

Connect Security

Uniview

Hikvision

ADI

Seris

HID

NetworxConnect

Bydemes

Sequrix

Top Security

Eagle Eye Networks

Trigion

Optex

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

DZ Technologies

Dero Security Products

Add Secure

VVNL

Advancis

ASIS

Crown Security Services

VAIBS

De Beveiligingsjurist

VBN

Akuvox

Brivo

20face

ASSA ABLOY

CSL

Gold-IP

NIBHV

Unii

Kiwa

VEB

Multiwacht

Alphatronics

HD Security

Nimo Drone Security

IDIS

Genetec

Securitas

Eizo

SmartSD

VideoGuard

Centurion

Explicate

SMC Alarmcentrale

Paxton

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

2N

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Bosch Security Systems

G4S

SOBA

Secusoft

ARAS

BHVcertificaat.online

Paraat

EAL

CardAccess

RoSecure

Brandweer verkent brand met autonome drone

16 juli 2023
Redactie
07:38

De Brandweer Twente start vanuit de kazerne in Glanerbrug met de inzet van een autonoom vliegende drone die brandmeldingen gaat verifiëren en informatie verzamelt over de benodigde interventie. Volgens de brandweer ontstaat zo binnen twee minuten een goed beeld van wat er aan de hand is.

Er wordt al lange tijd, ook in samenwerking met Duitsland, gewerkt aan de voorbereiding van een systeem, waarbij met drones brandmeldingen worden geverifieerd. De grootste uitdaging daarbij is niet de techniek, maar de regelgeving, die dronegebruik in het dichtbevolkte Nederland vrij ingewikkeld maakt. Toch is het gelukt om een vergunning te verkrijgen, zodat met ingang van deze zomer drones ingezet kunnen worden als handige en snelle informatiebron voor de brandweer. Twente gaat hiermee als eerste van start, na een grote reeks van proeven in het field lab van Twente Airport.

Live meekijken
Bij bepaalde omstandigheden krijgt de drone een melding. De drone vliegt dan zelfstandig voor de brandweer uit naar de plaats van het voorval. Hier maakt de drone beelden van. Deze beelden gaan direct naar de brandweerwagen. De bevelvoerder kan zo onderweg live meekijken. De drone blijft automatisch op veilige hoogte. Na afloop of als de accu leeg raakt, vliegt de drone automatisch terug naar de brandweerkazerne. De brandweer mag voorlopig nog niet vliegen boven het stedelijk gebied van Glanerbrug. De drone vliegt wel in het gebied er omheen. Hier hoort ook het Euregio bedrijventerrein bij. “Twente heeft de primeur met een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ons korps mag nu boven dun bevolkt gebied vliegen met een drone die meteen na een brandmelding zelf op zijn doel afgaat op basis van ingevoerde coördinaten”, aldus Martijn Zagwijn, specialist drones bij Brandweer Twente, en een van de drijvende krachten achter het project.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner