Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Advancis

EAL

Alphatronics

Eizo

Dero Security Products

VBN

Seagate

Oribi ID Solutions

OSEC

i-Pro

Crown Security Services

Bydemes

Unii

2N

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Trigion

Securitas

JMB Groep

VEB

Paraat

Hikvision

VAIBS

BHVcertificaat.online

Kiwa

Hanwha Vision Europe

SOBA

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

Connect Security

Seris

ARAS

G4S

Milestone

Genetec

20face

Uniview

NIBHV

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

ASIS

CardAccess

HD Security

Ajax Systems

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

CDVI

Multiwacht

Nenova

Brivo

Regio Control Veldt

Sequrix

ADI

Centurion

Lobeco

VVNL

Optex

Avigilon Alta

Secusoft

SmartCell

Bosch Security Systems

GFT

Paxton

Top Security

RoSecure

Add Secure

SmartSD

Explicate

HID

Akuvox

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

CSL

NetworxConnect

DZ Technologies

Ook ingehuurde kracht straks soms ‘gewone’ werknemer

28 augustus 2023
Redactie
09:46

Als een beveiligingsbedrijf iemand inhuurt op basis van een bepaald type contract (modelovereenkomst met vrije vervanging), moet het even goed opletten. Vanaf 1 januari 2024 accepteert de Belastingdienst dergelijke contracten niet meer. Daarvoor waarschuwt De Beveiligingsjurist.

Waarom? De Hoge Raad heeft iets interessants gezegd over de Deliveroo-bezorgers. Zij werkten met een soortgelijk contract, maar de Raad zei: “Dit lijkt toch wel erg op een normale baan”. Dus, wie zo’n contract gebruikt, moet vóór 1 januari even checken of alles nog wel klopt en zo nodig het contract aanpassen.
Wat betekent dit concreet? In die modelovereenkomsten staat dat de persoon die wordt ingehuurd zomaar vervangen kan worden en daardoor niet als een ‘echte’ werknemer gezien wordt. Maar de Hoge Raad heeft nu gezegd: “Ook met die vrije vervanging kan het nog steeds een normale baan zijn. Dit geldt niet alleen voor de standaardcontracten, maar ook voor specifieke contracten voor bepaalde branches of individuen.

Tip voor bedrijven
Ga even naar Ondernemersplein van Kamer van Koophandel of check de ondernemerscheck. Dit helpt de ondernemer om te zien of die goed zit met de contracten. Aanbevolen wordt om ook gewoon in de praktijk te kijken hoe alles loopt. Klopt het met het vooraf bedachte plan?
Is er een contract dat gebaseerd is op vrije vervanging, dan krijgt de werkgever vóór 1 oktober post. Maar zo’n brief komt niet als zo’n contract gebruikt wordt zonder dat het ooit aan de Belastingdienst is voorgelegd. De Beveiligingsjurist adviseert om niet op die brief, te wachten, maar nu al in het contract te duiken.
Belangrijk: De Belastingdienst blijft wel langs komen voor controles. Gekeken wordt dan of alles in de praktijk wel klopt met het contract. Er worden niet direct boetes uitgedeeld, maar de Beveiligingsjurist geeft wel tips over hoe het beter gedaan kan worden. Tenzij het idee ontstaat dat er opzet in het spel is, dan is men minder vriendelijk.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner