Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eagle Eye Networks

Eizo

HD Security

EAL

ASSA ABLOY

VEB

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Paxton

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

CDVI

Milestone

Avigilon Alta

20face

ARAS

Unii

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Kiwa

VVNL

Alphatronics

Add Secure

Explicate

G4S

Service Centrale Nederland

NIBHV

Secusoft

Lobeco

IDIS

Ajax Systems

ADI

OSEC

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

VBN

Brivo

Nimo Drone Security

JMB Groep

Nenova

Bydemes

Sequrix

Paraat

2N

Regio Control Veldt

Genetec

VideoGuard

DZ Technologies

Optex

Hikvision

Gold-IP

SOBA

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

Seagate

HID

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Seris

Securitas

GFT

SmartSD

Advancis

De Beveiligingsjurist

CardAccess

CSL

Top Security

PG Security Systems

Akuvox

ASIS

Centurion

Uniview

Connect Security

Nimo Dog Security

Trigion

i-Pro

RoSecure

VAIBS

SmartCell

Ook douane maakt handig gebruik van drones

29 augustus 2023
Redactie
04:50

Toezicht houden gaat soms beter van boven dan vanaf de grond. De douane gebruikt daarvoor meestal drones: kleine vliegende machines die filmen vanuit de lucht. Maar werken met een drone is niet makkelijk. Daarom leidt de douane sinds 2020 dronemedewerkers op.

Filmen met een drone is niet alleen goed om algemeen toezicht te houden. Het is ook een veilige manier om een verdachte situatie te bekijken. Douane-medewerkers op de grond zijn dan beter voorbereid op de risico’s bij een actie. De droneteams werken vaak samen met andere teams van de douane. Bijvoorbeeld het duikteam.

Standplaatsen en taken
De douane heeft in totaal zo’n 60 medewerkers opgeleid om met drones te werken. Zij werken bij verschillende regiokantoren. Zo kan bijna overal in het land en in bijna elke situatie snel een droneteam aanwezig zijn. Bijvoorbeeld als de douane zoekt naar drugs en verdachte personen in een haven.
In een droneteam bestaan verschillende rollen, zoals een piloot, een camerabediener en een een waarnemer. De piloot bestuurt de drone, de camerabediener filmt met de drone en de waarnemer houdt in de gaten of de drone veilig kan vliegen. In de buurt mogen bijvoorbeeld niet te veel vogels, vliegtuigen, helikopters, windmolens of hoge gebouwen zijn. De douane leidt dronemedewerkers op om piloot, camerabediener en waarnemer te zijn.

Werkwijze
Voorafgaand aan een opdracht bereidt een droneteam zich goed voor. Bijvoorbeeld door te bepalen waar, hoe ver en hoe hoog de drone gaat vliegen, in te schatten welke risico’s er tijdens het vliegen zijn, toestemming te vragen voor het vliegen op de aangewezen plek en de drone en andere materialen te controleren. Tijdens het vliegen geeft het team live aan douane-collega’s door wat ze met de dronecamera zien.
De douane mag bijna overal drones gebruiken, maar moet zich wel altijd aan de wet- en regelgeving houden. Daarom controleert een droneteam ook de regels op de aangewezen plek voor een opdracht. Na afloop maakt het team daar een verslag van.
Nieuwe mensen voor het droneteam krijgen een speciale opleiding en een medische controle voor piloten. Voor het werken met een drone gelden namelijk bijzondere eisen. Vliegen met een drone mag alleen als iemand ‘fit to fly’ is. Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand de dag voor een opdracht geen alcohol heeft gedronken.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner