Amsterdam wil staking BOA’s via rechter verbieden

Amsterdam spant een kort geding aan om te voorkomen dat de handhavers gaan staken op Koningsdag. De gemeente vindt dat niet het juiste moment om het werk neer te leggen, omdat de BOA’s dan harder nodig zijn dan ooit. De rechter doet vrijdag uitspraak.

Gisteren werd al bekend dat de vakbond van de buitengewoon opsporingsambtenaren een werkonderbreking wil op Koningsdag om de gemeente te dwingen bij de minister te pleiten voor extra veiligheidsuitrusting. Die werkonderbreking is gepland tussen 18.00 en 21.00 uur.

Noodzaak
Er is al lange tijd protest van de BOA’s, die onder andere een wapenstok, handboeien en pepperspray willen om zich te kunnen beschermen tegen de voortdurend toenemende agressie. De gemeente heeft daarop toestemming gegeven voor de aanschaf van bodycam’s, maar dat vinden de handhavers niet voldoende. “We hebben nog geen enkel argument gehoord van de burgemeester en minister waarom we geen extra geweldsmiddelen zouden kunnen gebruiken. Onze mensen zijn bekwaam en er is een noodzaak”, verklaarde een vertegenwoordiger tegenover het ANP.

Laatste waarschuwing
De boa’s voerden deze week actie op de Dam in Amsterdam, als ‘laatste waarschuwing’ aan burgemeester Halsema. Ook werd gisteren nog een gesprek gevoerd tussen de partijen, maar dat leverde niets op. De gemeente kan zich vinden in publieksvriendelijke acties, zoals het niet uitdelen van bekeuringen voor lichte overtredingen, maar vindt een staking op Koningsdag te ver gaan. Zeker omdat deze op een moment gebeurt dat mensen na een dag feesten weer naar huis terugkeren en de politie sterk afhankelijk is van de ondersteuning door de BOA’s.

Deel dit artikel via: