Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Bydemes

Bosch Security Systems

Nenova

Secusoft

DZ Technologies

IDIS

CardAccess

G4S

2N

Avigilon Alta

Add Secure

VEB

HID

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

Kiwa

Paraat

Hikvision

Dero Security Products

VVNL

Optex

SOBA

Uniview

VBN

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Brivo

Nimo Dog Security

Milestone

Securitas

RoSecure

Advancis

20face

VideoGuard

Sequrix

NetworxConnect

GFT

Trigion

Centurion

CDVI

NIBHV

Nimo Drone Security

Genetec

ARAS

SmartSD

De Beveiligingsjurist

HD Security

ASIS

Lobeco

Multiwacht

SmartCell

Alphatronics

JMB Groep

Eizo

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Top Security

OSEC

Akuvox

Unii

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

Seris

Regio Control Veldt

EAL

Masset Solutions

ADI

CSL

i-Pro

Oribi ID Solutions

Explicate

Connect Security

Paxton

Gold-IP

Seagate

PG Security Systems

Branche boos over onopgeleide ondersteuning boa’s en politie

19 februari 2021
Redactie
13:49

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid blijft bij het kabinetsstandpunt coronabanen te introduceren om politie en boa’s te ontzien. Hij schrijft dit in een brief aan onder andere branchevereniging VBe NL. Het komt erop neer dat tijdelijke werklozen de handhaving gaan ondersteunen, terwijl ze hiervoor niet zijn opgeleid.

VBe NL had samen met de andere brancheverenigingen in het veiligheidsdomein eind vorig jaar haar verbazing uitgesproken over deze coronabanen. De brancheverenigingen wezen toen in een brief aan het kabinet op artikel 1.1.c. van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Hierin is beschreven dat het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen is voorbehouden aan goed opgeleide beveiligers.

Verstoring arbeidsmarkt
Het inzetten van vrijwilligers en/of ongeschoold personeel verstoort op een zeer ongewenste manier de veiligheidsmarkt, aldus de drie brancheverenigingen. Bovendien hebben beveiligingsbedrijven al heel veel klappen in de coronatijd gekregen en ontving de evenementen- en horecabeveiliging geen financiële ondersteuning van het kabinet.
In een reactie schrijft Grapperhaus nu dat het niet om handhavings- en beveiligingswerkzaamheden gaat. “De coronabanen in het domein toezicht en handhaving hebben tot doel de politie en boa’s te ontlasten. Zij zullen werkzaamheden verrichten zoals het fungeren als gastheer/vrouw om mensen de weg te wijzen, voorlichting te geven, mondkapjes uit te delen, verkeerd geparkeerde fietsen te verwijderen of huisvuilzakkencontrole.”

Teleurgesteld
VBe NL is teleurgesteld dat de minister niet ingaat op het verzoek van de gezamenlijke brancheverenigingen in gesprek te gaan over de coronabanen. “Een gemiste kans”, aldus directeur Leon Vincken van VBe NL. “We blijven erbij dat de introductie van coronabanen een verstoring is van de arbeidsmarkt en dat dit standpunt in de sector de deur nog verder openzet naar vervaging van bewaken en toezichthouden en hetgeen daarover reeds wettelijk is bepaald. Een gastheer/vrouw die de weg wijst kan ook een verkeersregelaar zijn. Deze gastheer houdt heel snel toezicht als zijnde bewaking.”

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner