Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

Paraat

PG Security Systems

Trigion

Milestone

NIBHV

VEB

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Paxton

RoSecure

Uniview

CSL

Brivo

Secusoft

VAIBS

Crown Security Services

ARAS

Lobeco

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Genetec

Akuvox

Seagate

Masset Solutions

Ajax Systems

Dero Security Products

20face

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

CDVI

SmartCell

IDIS

i-Pro

ADI

Bosch Security Systems

Connect Security

Unii

VideoGuard

Multiwacht

Kiwa

OSEC

EAL

Hikvision

DZ Technologies

VBN

Top Security

HD Security

Seris

JMB Groep

ASSA ABLOY

Bydemes

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Optex

CardAccess

HID

Advancis

Service Centrale Nederland

2N

Centurion

Sequrix

Add Secure

Eizo

SOBA

VVNL

Securitas

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Nenova

Gold-IP

G4S

SmartSD

Explicate

GFT

Brandweer stopt met gebruik van sleutelbuissystemen

1 november 2023
Redactie
09:00

Beheerders van bestaande gebouwen met een sleutelbuissysteem krijgen vijf jaar de tijd om over te stappen op een alternatief om de brandweer binnen te laten bij brand. In nieuwbouw mogen sleutelbuissystemen al sinds 2022 niet meer worden geplaatst. Vanaf 2028 maakt de brandweer er geen gebruik meer van.

De verandering geldt voor alle gebouwen met directe doormelding naar de brandweer. Om bij een calamiteit snel toegang te kunnen krijgen, maakt de brandweer op dit moment nog gebruik van sleutelkluizen/buizen. Hierin bevindt zich een sleutel die toegang geeft tot het gebouw. De sleutelkluis wordt geplaatst naast de voordeur en kan met een hoofdsleutel worden geopend. Deze methode heeft echter risico’s en nadelen. Daarom willen de veiligheidsregio’s dat gebouweigenaren voor een van de beschikbare alternatieven gaan zorgen. Medewerkers van de afdeling Risicobeheersing kunnen daarbij ondersteuning bieden.

Brandmeldinstallatie
Een alternatief voor het sleutelbuissysteem dient voorgelegd te worden aan de brandweer, zodat die kan kijken of het voldoet aan de voorwaarden en het kan verwerken in de operationele informatievoorziening. Daarnaast is het nodig om te kijken of het Programma van Eisen van de brandmeldinstallatie moet worden aangepast. De verplichting om de toegang voor de brandweer te regelen geldt weliswaar alleen voor locaties die een automatische doormelding naar de meldkamer hebben, maar overige gebruikers van een sleutelbuis mogen ook contact opnemen voor advies. De brandweer kijkt dan of toegang nodig is en welke oplossing het meest passend is.

Alternatieven
Tot de huidige alternatieven behoort automatische ontgrendeling van deur(en) via de brandmeldinstallatie. Ook een automatische ontgrendeling van sleutelbuizen/-kluizen op locatie via de brandmeldinstallatie is mogelijk. De sleutelbuis/-kluis is dan in eigendom en beheer van de eigenaar van het gebouw. Nog een alternatief is het op afstand ontgrendelen van deuren of sleutelbuizen/-kluizen door een sleutelhouder of particuliere alarmcentrale. Verder kan gekozen worden voor 24-uurs bewaking door de aanwezigheid van BHV-personeel dat de toegangsdeur handmatig ontgrendeld. Tot slot is het mogelijk om via de brandmeldinstallatie een sleutelhouder te alarmeren die binnen 15 minuten ter plaatse is om de brandweer vrije toegang te geven.

Voorwaarden
Elk alternatief moet de brandweer te allen tijde op een snelle en eenvoudige manier toegang geven zonder gebruikmaking van eigen middelen. De toetreding / het toetredingssysteem moet ten minste 30 minuten functioneel zijn na uitval van de reguliere stroomvoorziening. Het beheer, onderhoud en het testen van het systeem op functionaliteit dient door de gebouweigenaar of -gebruiker te worden geborgd en beschreven te zijn in een logboek. Mocht een vereiste toegangsmethode ontbreken, dan zal de brandweer bij brandalarm met geweld binnentreden om hulp te kunnen bieden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner