Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

20face

Paxton

Avigilon Alta

NIBHV

G4S

Multiwacht

Lobeco

CardAccess

ADI

VEB

Seagate

RoSecure

Alarm Meldnet

Genetec

Akuvox

Uniview

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

HD Security

2N

EAL

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Connect Security

SmartCell

Paraat

Sequrix

SOBA

Oribi ID Solutions

SmartSD

Explicate

Masset Solutions

NetworxConnect

Top Security

Hikvision

Regio Control Veldt

CDVI

Secusoft

Milestone

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Dero Security Products

Nimo Dog Security

ASSA ABLOY

Kiwa

VBN

ASIS

Optex

VAIBS

Trigion

Eizo

GFT

i-Pro

Alphatronics

VVNL

Nimo Drone Security

JMB Groep

VideoGuard

HID

PG Security Systems

Advancis

Crown Security Services

OSEC

Seris

Service Centrale Nederland

Securitas

Gold-IP

ARAS

DZ Technologies

Unii

Add Secure

BHVcertificaat.online

Nenova

CSL

Eagle Eye Networks

Centurion

Brivo

IDIS

Bosch Security Systems

Grootscheepse explosievenoefening met beveiliging

16 maart 2012
Redactie
00:21

Beveiligingsbedrijf Securitas, Sabic Innovative Plastics, de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en politie Zuidoost Brabant hielden op 14 maart bij petrochemisch bedrijf Sabic een bomoefening.

Het was voor het eerst dat een publiek private samenwerking op het gebied van beveiliging op zo’n grote schaal wordt ingezet. De vier partijen bootsten een crisissituatie na, compleet met oefenexplosieven en afpersingsbrieven. Er werd gekeken of de beveiligingsbeambten adequaat reageerden door het terrein af te zetten en de politie te informeren, of de politie tijdig de EOD inschakelde en of deze de explosieven wisten te ontmantelen. Mark van den Wijngaarden, een van de initiatiefnemers en trainer bij Securitas licht toe: ‘De opleiding en training bij bommeldingen blijven vaak heel theoretisch, terwijl pas in stressvolle situaties naar boven komt wat écht je kennis en vaardigheden zijn. Voor onze beveiligers is het dus belangrijk te oefenen in de praktijk.’

De verschillende partijen hadden andere doelen, maar konden deze middels één oefening verenigen. Zo trainde Securitas medewerkers in de praktijk en kon Sabic een crisisoefening houden op locatie. EOD-medewerkers legden tijdens de oefening hun examen af en ontmantelden de explosieven. De politie moet een aantal maal per jaar een rampoefening uitvoeren en kon zo ook aanhaken. De explosievenoefening laat zien dat publieke en private partijen elkaar versterken als ze samenwerken.

Fer van Bergen, Security Manager van Sabic licht toe: ‘Dit is voor het eerst dat we een oefening houden met álle partijen en dat we een crisissituatie van a tot z kunnen oefenen’. In totaal waren er op het hoogtepunt ruim 50 mensen bij de oefening betrokken.

Avans Hogeschool Breda heeft van de oefening zelfs een afstudeerproject gemaakt: afstudeerders van de opleiding Integrale Veiligheid brachten taken, verantwoordelijkheden en processen in kaart, ze observeerden tijdens de oefening, analyseren het proces en doen aanbevelingen.

Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) is een van de vijf grootste petrochemische bedrijven ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van de productie van polyetheen, polypropeen en andere geavanceerde thermoplastics, glycolen, methanol en kunstmest. SABIC heeft in 2011 een nettowinst van SR 29,24 miljard (US$ 7,80 miljard) gemaakt bij een omzet van SR 189,90 miljard (US$ 50,64 miljard). De totale activa aan het einde van 2008 bedroegen SR 332,78 miljard (US$ 88,74 miljard). SABIC is onderverdeeld in de volgende business groups: Chemicals, Polymers, Performance Chemicals, Fertilizers, Metals en Innovative Plastics. SABIC beschikt met zes eigen Technology & Innovation-centra in Saudi-Arabië, Europa, de VS en India over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten. De onderneming is in meer dan 40 landen ter wereld actief en heeft wereldwijd meer dan 33.000 medewerkers in dienst.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner