Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Uniview

SmartCell

DZ Technologies

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Securitas

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

G4S

Explicate

PG Security Systems

VideoGuard

JMB Groep

Trigion

Top Security

ASIS

Alarm Meldnet

Optex

VVNL

NIBHV

Akuvox

ARAS

Service Centrale Nederland

Paraat

HID

Secusoft

Advancis

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

Nenova

Lobeco

Bydemes

BHVcertificaat.online

Seagate

Unii

SOBA

2N

Eagle Eye Networks

Hikvision

20face

GFT

Sequrix

Milestone

HD Security

ADI

Add Secure

Connect Security

EAL

CSL

CDVI

VAIBS

Gold-IP

Regio Control Veldt

Seris

RoSecure

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

Kiwa

Alphatronics

Eizo

Oribi ID Solutions

Paxton

CardAccess

Brivo

Crown Security Services

VEB

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

i-Pro

SmartSD

Centurion

Multiwacht

IDIS

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

VBN

Genetec

OSEC

Methodiek ter voorkoming van onbruikbare camerabeelden

20 juli 2023
Redactie
09:47

Het is een bekend probleem. Van een misdrijf zijn camerabeelden beschikbaar, maar de verdachte is onmogelijk te identificeren. Tegenwoordig ligt dit zelden nog aan de camera. Het slechte beeld komt meestal door een verkeerde projectie en het niet rekening houden met lichtomstandigheden. Een nieuw beoordelingsmodel moet verbetering brengen.

Begin 2019 gaf de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, het startschot voor Excellent Cameratoezicht. Het ging om een pilot die ontwikkeld was door RPC Noord-Holland in nauwe samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). Het uitgangspunt is dat bij installatie van cameratoezicht eerst het doel wordt vastgesteld en dat op basis daarvan de meest geschikte camera’s op de meest geschikte plaats worden geplaatst. Als een opdrachtgever wil dat cameratoezicht conform Excellent Cameratoezicht wordt gerealiseerd, kan hij er vanuit gaan dat ongewenste situaties onder alle reële omstandigheden perfect worden vastgelegd.

Behoefte in kaart brengen
De VEB heeft nu als branchevereniging Excellent Cameratoezicht als beoordelingsmodel opgenomen in de algemene kwaliteitsregeling voor technische beveiligingsbedrijven: VEB 4. Opdrachtgevers kunnen een scan laten uitvoeren, waarmee hun behoefte aan cameratoezicht in kaart wordt gebracht. Beveiligingsbedrijven gebruiken hiervoor de Camera Risico Klassen Indeling (CRKI). De werkwijze lijkt sterk op die voor inbraakbeveiliging. Op basis van de dreigingen waarvoor de opdrachtgever cameratoezicht wil inzetten, wordt een plan gemaakt en worden de meest geschikte componenten geselecteerd. Daarbij maakt het verschil of een camera voor bijvoorbeeld overzicht of herkenning bedoeld is. Ook de risicoklasse speelt een rol. Daarbij gaat het niet alleen om de kans dat een misdrijf plaatsvindt, maar ook om de consequenties daarvan. Dat wordt per camerapositie beoordeeld.
Met de risicoklasse neemt ook de noodzaak van kwaliteit toe. Als er camera’s volgens risicoklasse 4 nodig zijn, mogen deze niet afhankelijk zijn van techniek die aan een lagere risicoklasse voldoet, zoals de recorder of dataverbinding. Als zelfs risicoklasse 4 niet volstaat, is maatwerk nodig. Voor maatwerk ontwikkelt de VEB een andere regeling.

Uitdagende omstandigheden
Het beoordelen van de kwaliteit van de apparatuur en projectering is niet eenvoudig. In beginsel levert elke camera een prima beeld. In de showroom althans. Anders wordt het bij uitdagende omstandigheden, zoals duisternis, tegenlicht of slecht weer. Dan zijn camera’s nodig die deze nadelige situaties zoveel mogelijk compenseren. Projectering is een andere kwaliteitsfactor van betekenis. Zelfs de beste camera’s leveren geen bruikbare beelden op als ze vanwege een onhandige positie het onheil niet goed in beeld kunnen brengen. Dat lijkt logisch, maar scans door het CCV hebben aangetoond dat dergelijke camerasystemen helaas geen uitzondering vormen. Omdat het doel van de camera leidend is, maakt het beoordelingsmodel onderscheid tussen monitoren, detecteren, observeren, herkennen, identificeren en inspecteren. Cameratoezicht bestaat bovendien niet alleen uit camera’s, maar ook uit procedures die tot een snelle en correcte opvolging van waargenomen situaties moeten leiden. Voor het gemak van de installateur is de NEN-EN-IEC-62676-4 ontwikkeld. Deze helpt bij al het denkwerk dat nodig is om tot een optimaal camerasysteem te komen. In de CRKI van de VEB wordt in begrijpelijke taal uitgelegd welke eisen de norm stelt.

Grote belangstelling
De belangstelling voor VEB 4 Excellent Cameratoezicht is groot binnen de beveiligingsbranche. In 2019 gingen twee bedrijven pilots draaien en inmiddels zijn er al 42 bedrijven die conform de methodiek erkend willen worden. De VEB heeft inmiddels tien van hen erkend en hen het NEN projectiebord in VEB-stijl aangeboden dat op locatie helpt bij het kijken of de camera’s goed ingeregeld zijn. ATS uit Dedemsvaart was het eerste beveiligingsbedrijf dat het certificaat ‘VEB 4 Excellent Camera Toezicht’ – VEB Erkend Technisch Beveiligingsbedrijf overhandigd heeft gekregen.
Beveiligingsbedrijven die niet zijn aangesloten bij de VEB, kunnen zich als lid aanmelden en vervolgens met VEB 4 Excellent Cameratoezicht aan de slag gaan. Bestaande VEB-leden kunnen de erkenning tegen een gereduceerd tarief aanvragen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner