Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Explicate

Genetec

Eizo

Seagate

Trigion

SmartSD

Network Optix

JMB Groep

Alphatronics

Lobeco

Gold-IP

Unii

ARAS

Alarm Meldnet

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Bydemes

VEB

Brivo

2N

Eagle Eye Networks

VVNL

Paraat

Nimo Drone Security

SmartCell

Crown Security Services

NetworxConnect

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

SOBA

NIBHV

Securitas

G4S

GFT

Nenova

Paxton

ASSA ABLOY

Optex

i-Pro

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Milestone

VAIBS

De Beveiligingsjurist

RoSecure

IDIS

Kiwa

Connect Security

CSL

Ajax Systems

Seris

Secusoft

Add Secure

PG Security Systems

Akuvox

Masset Solutions

20face

CardAccess

VBN

Centurion

VideoGuard

Advancis

OSEC

ASIS

ADI

Avigilon Alta

EAL

Uniview

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Bosch Security Systems

HD Security

HID

Top Security

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Hikvision

CDVI

Minister wil horecamedewerkers handhaving laten assisteren

23 november 2020
Redactie
09:57

Maandagavond wordt in het Veiligheidsberaad gesproken over ‘coronabanen’ om politie en boa’s te ontlasten. Het idee is om mensen uit bijvoorbeeld de horeca, die nu zonder werk zitten, op plekken in te zetten waar voor de politie en de handhavers de werkdruk door corona momenteel erg hoog is. De veiligheidssector reageert verbaasd op het plan.

Het gaat om ondersteunende handhavingstaken, zoals het uitdelen van mondkapjes, het verwijderen van fietsen of het controleren van huisvuilzakken. Op deze manier zouden zo’n 3500 tijdelijke banen moeten worden gecreëerd, waarvoor de overheid 125 procent van het minimumloon betaalt. De vergoeding voor deze zogenoemde coronabanen kan worden aangevraagd voor een periode van een half jaar. Grapperhaus wil op deze manier dat gemeenten serieuzer werk gaan maken van de verscherpte handhaving van de coronaregels. Hij wil vooral dat het aantal opgelegde bestuurlijke maatregelen stijgt.

Veel verder moet het niet gaan
Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche zou de inzet van niet in de veiligheidszorg geschoold en niet-gescreend personeel alleen moeten plaatsvinden op die plekken en met die taken waarvoor de opleiding als beveiliger, BOA of politieagent niet noodzakelijk is. “Het uitdelen van mondkapjes? Prima! Maar veel verder moet het niet gaan, want dan wordt het werk waarvoor opgeleide beveiligers nodig zijn”, reageert voorzitter Ard van der Steur. “Helaas hebben we eerder al gezien dat de inzet van ongeschoold personeel bij super- en bouwmarkten tot problemen heeft geleid. Dat moet te allen tijde voorkomen worden en daarvoor is op die plaatsen inzet van geschoold personeel vereist. Evenementen- en horeca beveiligers zijn daarvoor opgeleid en weten wat ze moeten doen. Nu deze sector bijna volledig is stilgelegd, zal het vinden van geschoolde beveiligers (werkzaam bij bedrijven die hiervoor een vergunning hebben) in de meeste gevallen niet het probleem zijn.”

Zwaar weer
“Goed dat de minister meedenkt over de arbeidsmarkt en werkgelegenheid schept voor sectoren waar het momenteel zwaar is door alle beperkende maatregelen”, reageert Leon Vincken van VBe NL. “Maar hij gaat hier voorbij aan zijn eigen sector. Ook in de evenementen- en horecabeveiliging is het zwaar weer en ook de reguliere beveiliging staat onder druk. Denk maar aan alle kantoorpanden en de luchthavens waar minder inzet nodig is. Laat de minister met ons in overleg gaan. De veiligheidsbranche is juist de eerste sector die aangesproken dient te worden voor ondersteunende handhavingstaken om politie en boa’s te ontlasten. Dan zal onze sector meedenken over welke taken gerelateerd zijn met beveiligingswerkzaamheden en waar ons goed opgeleide personeel de politie en de boa’s kan ondersteunen. Maak met de veiligheidsbranche een indeling van ondersteunende handhavingstaken en prioriteer van beveiligings- tot servicewerkzaamheden. Eerder hebben we al melding gemaakt over handhaving in de detailhandel. Bij wet is geregeld dat de particuliere beveiliging hier handhaaft. Andere werknemers, dan wel vrijwilligers zijn hiertoe niet bevoegd, laat staan bekwaam. De minister zit hier in een versnelling waarvan het nog maar de vraag is of deze voldoende passend is binnen het huidige wettelijke kader. Het is mij een raadsel waarom niet eerst in de eigen kring het overleg hierover gestart wordt. We vragen al sinds de eerste golf aandacht voor de inzet van de particuliere beveiliging en verkeersregelaars daar waar politie en boa extra ondersteuning noodzakelijk vinden. Eerst een goede samenwerking en afstemming in eigen kring en dan daarbuiten.”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner