Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

Sequrix

Securitas

Akuvox

Nenova

SmartCell

VBN

Multiwacht

Dero Security Products

CDVI

ARAS

NIBHV

Paxton

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Bydemes

SMC Alarmcentrale

GFT

Unii

Nimo Dog Security

Milestone

VVNL

Lobeco

Genetec

VEB

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Connect Security

Crown Security Services

Optex

Gold-IP

CSL

DZ Technologies

ADI

IDIS

Kiwa

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Add Secure

Trigion

Hanwha Vision Europe

SOBA

VAIBS

Explicate

Alphatronics

Centurion

Advancis

EAL

Brivo

Secusoft

20face

Masset Solutions

Seagate

i-Pro

ASIS

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Nimo Drone Security

OSEC

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Paraat

HD Security

BHVcertificaat.online

Hikvision

CardAccess

Seris

PG Security Systems

HID

2N

VideoGuard

NetworxConnect

G4S

Eizo

RoSecure

Regio Control Veldt

Uniview

SmartSD

Eagle Eye Networks

Netwerk essentieel om als young professional snelle start te maken

21 oktober 2021
Redactie
13:55

Voor hbo-studenten integrale veiligheidskunde en security management kan het een uitdaging zijn om na het examen direct een goede baan te vinden. Tara Visscher en Erwin van de Weerd, die beiden IVK studeerden aan Avans Hogeschool, is het gelukt. Vooral dankzij het netwerken tijdens de studie.

Tara Visscher herinnert zich dat zij al vanaf haar vierde jaar bij de politie wilde. Helaas was bij de politie net de transformatie naar een nationaal korps aan de gang toen zij de leeftijd had om zich in te schrijven bij de Politieacademie. Er zouden voorlopig geen nieuwe studenten worden aangenomen, waardoor zij het advies van haar studiebegeleider opvolgde om integrale veiligheidskunde te gaan studeren. Vandaar zou een goede overstap naar de politie gemaakt kunnen worden. Visscher ging aan de slag en ontdekte al snel dat veiligheid aanzienlijk breder is dan de politie. Tijdens de opleiding kreeg zij met alle facetten van het vakgebied te maken, zoals crisismanagement, rampenbestrijding en criminologie. Dat opende ook een wereld aan mogelijkheden voor wat betreft werk.

Extra opleidingen
Tijdens haar opleiding aan Avans Hogeschool volgde Visscher diverse extra opleidingen zoals CPO (Certified Protection Officer) en middelbaar veiligheidskundige en won zij de door de school georganiseerde Security Challenge. Dat leverde haar een stageplaats op bij de Koninklijke Marechaussee, waar zij adviseur werd van de commandant grensbewaking. Zij had kunnen blijven, maar besloot verder te studeren voor een master in het besturen van veiligheid. Haar eindscriptie betrof een onderzoek naar de relatie tussen veiligheidsbewustzijn en persoonlijkheidskenmerken onder burgemeesters. Hiermee won zij onlangs de Security talent award van ASIS Benelux. Via haar contacten bij ASIS leerde zij Sherman Bonofacio kennen, die haar vroeg als health & safety manager voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy. Na die klus kwam zij bij ABN Amro in dienst als business continuity manager.

Leuk vakgebied
Op de vraag hoe zij haar succes verklaart, antwoordt Visscher: “Ik ben sowieso bereid om heel hard te werken en ik vind veiligheid een heel leuk vakgebied. Als je iets heel leuk vindt, heb je de helft al gewonnen. Daarnaast heb ik altijd naar kansen gekeken en gebruik gemaakt van de mogelijkheid om extra opleidingen te volgen. Een opleiding is niet alleen een diploma halen. Je moet ook goed kijken naar de mogelijkheden voor later. Daarom was ik blij dat ik via Avans in contact kwam met ASIS. Dat heeft mij waardevolle contacten opgeleverd. Zonder zo’n netwerk is het namelijk erg moeilijk om in te stappen in een gesloten wereld als de veiligheidssector. Zorg er dus al vroeg in de studie voor dat je mensen leert kennen en onderdeel wordt van de community. Je leert er ook veel van, want de ervaren mensen zijn graag bereid hun kennis te delen met studenten. Natuurlijk begin je met nauwelijks praktijkervaring, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je met een aantal extra certificaten kan aantonen dat je bereid bent om hard te werken en alles aan te pakken.”

Perfecte studie
Erwin van de Weerd ontdekte tijdens een open dag van Avans Hogeschool dat integrale veiligheid voor hem de perfecte studie was. “Ik zat vanaf dag 1 op mijn plek. Ik had van huis uit al veel over veiligheid meegekregen, maar nu ging ik leren wat het precies betekent en hoe je met je kennis mensen kunt helpen. We kregen les in security en safety, maar met het eerste had ik duidelijk meer affiniteit. Dan kon je weer kiezen uit cyber of fysiek. Ik had meer met fysieke security, maar hoorde ook dat je met cybersecurity veel sneller werk vindt. Ik besloot echter mijn interesse te blijven volgen en vroeg mij af hoe ik mij daarin kon onderscheiden, verbeteren en omringen met de personen met kennis. Zo kwam ik bij ASIS terecht, waar ik inmiddels een bestuursfunctie vervul. Het was een ideale manier om te weten te komen wat een securitymanager doet en wat het werk omvat. Ik had het netwerk moeten gebruiken, toen ik van school kwam, want nu bleken er weinig andere opties dan een baan in de cybersecurity. Ik startte bij Ordina. Daar richtte ik mij op de raakvlakken tussen cyber- en fysieke security.”

Nieuwe opleiding
Van de Weerd had het naar zijn zin bij Ordina, maar wilde alsnog de fysieke security in. Hij haalde zijn CPO, volgde DHM Security Management en Security & Recht bij SOBA Security Opleidingen en besloot zijn contacten binnen ASIS te intensiveren. Na 1,5 jaar kon hij de overstap maken naar Pinkerton, dat hem bij cloud-dienstverlener Netapp detacheerde. “Dat was wat ik zocht en waar je mij voor wakker mag bellen. Later solliciteerde ik bij SAP. Aanvankelijk leek de functie op papier te hoog gegrepen voor mij. Kandidaten moesten acht jaar werkervaring hebben, waarvan drie jaar in de fysieke security. Maar ik ben in gesprek gegaan en werd uiteindelijk uit 54 kandidaten gekozen. Dat kan dus gebeuren als je uit je comfortzone stapt.” De young professional zegt zijn succes te danken te hebben aan zijn kneedbaarheid, flexibiliteit, bereidheid te leren, passie en ambitie. “Je moet laten zien dat je altijd vooruit denkt. En kijk ook wie je kan helpen. Ik heb veel gehad aan Theo Stevens, die ik via ASIS heb leren kennen. En bij Pinkerton kon ik mooi klankborden met collega’s uit andere landen.” Van de Weerd is inmiddels een nieuwe studie gestart via ASIS. Associate Protection Professional (APP) is een onderdeel van het bekendere Certified Protection Professional (CPP) en vormt volgens de jonge beveiligingsspecialist een mooi startpunt voor wie zich verder wil bekwamen in de fysieke security.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner