Collectief winkelverbod in Wageningen blijkt goed te werken

Volgens Distrifood heeft een collectief winkelverbod in Wageningen ertoe geleid dat in de zes deelnemende winkels geen dief meer is waargenomen. Het project is een initiatief van Albert Heijn, Hema, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo en Spar en vindt plaats onder begeleiding van het CCV.

De winkeliers zijn erg enthousiast over de preventieve werking van het collectieve winkelverbod. “Al na drie dagen zagen we het nut dat het heeft”, aldus bedrijfsleider Sander Walepoel van Jumbo in Distrifood. Supermarktmanager Ben van Arnhem van Albert Heijn is het met hem eens. “We hebben in de eerste week al geen enkele van de notoire winkeldieven meer gezien. En dat was de bedoeling. Het collectieve winkelverbod moet afschrikken.” Eerdere individuele winkelverboden leidden er volgens hem alleen maar toe dat dieven in andere winkels gingen stelen. Het winkelverbod gaat in als iemand voor de tweede keer op diefstal wordt betrapt.

Vijftig dieven geregistreerd
Inmiddels staan zo’n vijftig winkeldieven met foto’s en personalia in een door het CCV gefaciliteerde database. Volgens Walepoel gaat het in sommige gevallen om hele families die van winkeldiefstal hun beroep lijken te hebben gemaakt. Ze stelen niet alleen, als ze worden gepakt zijn soms zelfs de bedreigingen niet van de lucht. We bellen dan direct 112”, vertelt de bedrijfsleider van Jumbo. Namens het CCV begeleidt Martijn Wildeboer het project. Volgens hem kan het negeren van het winkelverbod leiden tot gevangenisstraf, omdat het veroordeeld wordt als huisvredebreuk. Inmiddels ziet hij veel belangstelling vanuit andere gemeenten ontstaan. Winkeliers die een collectief winkelverbod willen starten, kunnen daarvoor bij het CCV terecht. De opstart kost 950 euro, waarna de aangesloten winkeliers een bijdrage van 25 euro per jaar betalen.

Gedeeld

Geef een reactie