Onderzoek: politie onvoldoende aanwezig op straat

Ruim tweederde (68 procent) van de mensen vindt dat de politie onvoldoende aanwezig is op straat. Dat blijkt uit een gewogen peiling van het televisieprogramma EenVandaag onder 27.000 mensen verspreid over Nederland. Buiten de steden wordt politie in de buurt het meest gemist.

Ondanks de afwezigheid van de politie op straat voelen de meeste mensen (89 procent) zich wel redelijk veilig tot veilig in hun buurt. In de vier grote steden gaat het om 76 procent; daarbuiten om 97 procent van de ondervraagden. Dat laatste blijkt ook wel uit het feit dat nog steeds 24 procent het begrijpelijk vindt om een touwtje in de brievenbus te stoppen om de deur te kunnen openen. Slechts 2 procent doet dat overigens werkelijk.

Wapen in huis
Opvallend is dat een derde van de ondervraagden zegt een ‘wapen’ in huis te hebben. Meestal gaat het om hockeysticks en honkbalknuppels om daarmee inbrekers het huis uit te slaan. Ook zijn er mensen die daarvoor een ijzeren staaf, spuitbus met haarlak of pepperspray bij de hand hebben. Een van de ondervraagden gaf aan een stapel oude borden te hebben om met herrie inbrekers te kunnen afschrikken.

De onderzoeksresultaten zijn hier te downloaden.

Gedeeld

Geef een reactie