Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Paraat

Unii

Avigilon Alta

i-Pro

GFT

Nenova

IDIS

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Milestone

RoSecure

Hanwha Vision Europe

Lobeco

NetworxConnect

DZ Technologies

Nimo Dog Security

ASIS

Multiwacht

SOBA

Advancis

SmartSD

VEB

Dero Security Products

ADI

VideoGuard

CSL

Seris

Service Centrale Nederland

Explicate

Securitas

Uniview

JMB Groep

Top Security

Seagate

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Kiwa

HID

Centurion

Akuvox

20face

Connect Security

EAL

Eizo

Add Secure

Paxton

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Alphatronics

Bydemes

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Crown Security Services

CDVI

ARAS

VBN

Masset Solutions

VAIBS

SmartCell

Genetec

HD Security

Nimo Drone Security

Optex

VVNL

PG Security Systems

NIBHV

OSEC

Eagle Eye Networks

Gold-IP

Brivo

2N

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

Trigion

Regio Control Veldt

Hikvision

Vakbond BOA’s ontstemd over reactie van Halsema

31 januari 2019
Redactie
19:38

De vakbond BOA ACP zegt dat burgemeester Halsema van Amsterdam de plank misslaat met haar opmerking dat de minister bepaalt of BOA’s bewapend worden of niet. Volgens de bond staat de minister het al lang toe als aan de voorwaarden wordt voldaan. Vandaag werd gestaakt om de gemeente onder druk te zetten.

Buitengewoon opsporingsambtenaren voerden donderdag voor het eerst actie door geen bekeuringen uit te schrijven. Dat gebeurde in de gemeente Amsterdam, omdat de burgemeester weigert in te stemmen met verdedigingsmiddelen, zoals een bodycam, wapenstok en pepperspray. De BOA’s vinden die uitrusting nodig omdat meer dan de helft van hen geconfronteerd wordt met fysiek geweld. Bijvoorbeeld bij het uitschrijven van een parkeerbon.

Grote risico’s
Een bouwvakker is verplicht een veiligheidshelm te dragen en een glazenwasser mag niet naar boven zonder valbeveiliging. Maar BOA’s, die ook grote risico’s lopen, moeten het zonder veiligheidsmiddelen doen. Volgens burgemeester Halsema van Amsterdam omdat niet zij, maar de minister gaat over het toekennen van verdedigingsmiddelen aan BOA’s. Vakbond BOA ACP bestrijdt dit. Halsema

Regelgeving
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft gereageerd op de actie ‘Geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen!’, van de boa’s in Amsterdam. De burgemeester verdoezelt haar verantwoordelijkheid als werkgever en slaat de plank mis, zegt de vakbond. De minister van Justitie en Veiligheid heeft namelijk regelgeving opgesteld (Beleidsregels BOA’s), die toestaat dat BOA’s met verdedigingsmiddelen (formeel geweldsmiddelen) kunnen worden uitgerust. Als de gemeente aan de criteria voldoet, kan de lokale driehoek de minister om toestemming vragen. Die verleent toestemming als de BOA’s bekwaam zijn en er sprake is van noodzaak. In Amsterdam wordt volgens de vakbond aan beide criteria voldaan.

Hardere acties
Wat bekwaamheid betreft hebben de Amsterdamse BOA’s een driejarige mbo-3-opleiding gevolgd en worden zij jaarlijks getest, ook op het gebruik van verdedigingsmiddelen. Zij voldoen daarmee aan dezelfde eisen uit de ambtsinstructie als de politie, zo zegt vakbond BOA ACP. Wat betreft de noodzaak gaat het erom of het (fysieke) geweld tegen BOA’s toeneemt. Ook dat is in Amsterdam het geval. Uit eigen onderzoek van de gemeente blijkt dat meer dan de helft van de BOA’s te maken heeft met fysiek geweld.
De BOA’s staan in plaats van de politie in de frontlinie, maar met een lege riem. Ze eisen niet meer dan goede arbeidsomstandigheden. Op 6 februari wil de vakbond hierover helderheid van de gemeente Amsterdam. Als de BOA’s in Amsterdam niet op korte termijn worden uitgerust met de bodycam en een wapenstok en pepperspray, bereid de vakbond hardere acties voor.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner