Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Optex

Akuvox

Bosch Security Systems

GFT

Connect Security

MPL

Masset Solutions

Explicate

VVNL

BHVcertificaat.online

Gold-IP

CDVI

De Beveiligingsjurist

VBN

Sequrix

Nenova

IDIS

Milestone

ADI

Alphatronics

VideoGuard

SmartSD

Genetec

OSEC

VEB

2N

Lobeco

Brivo

G4S

i-Pro

Dahua

Unii

DZ Technologies

Bydemes

RoSecure

Ajax Systems

ASIS

VAIBS

JMB Groep

SOBA

Avigilon Alta

Crown Security Services

Paxton

Hikvision

Nimo Drone Security

SmartCell

ARAS

NIBHV

Dero Security Products

Uniview

Eagle Eye Networks

Centurion

Trigion

Kiwa

CardAccess

Paraat

Top Security

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

CSL

Seris

Nimo Dog Security

Eizo

ASSA ABLOY

Secusoft

Multiwacht

20face

Add Secure

HD Security

Securitas

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

HID

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Seagate

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

EAL

SMC Alarmcentrale

Vernieuwde normen brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties

19 juli 2018
Redactie
15:37

De Nederlandse norm voor beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties, NEN 2654, deel 1 uit 2015 is geactualiseerd. Aanleiding is de recente publicatie van het tweede deel van NEN 2654 voor ontruimingsalarminstallaties, waardoor beide normen weer op één lijn liggen, aldus het CCV.

Beide NEN-normen zijn identiek op het gebied van de prestatie-eisen. Het verschil zit hem in de specifieke aspecten van branddetectie versus de aspecten van ontruimingsalarmering. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid sluiten de normen NEN 2654-1 en NEN 2654-2 nu beter aan op de inzichten en technologieën van deze tijd. De NEN-normen vormen de basis voor het certificatieschema voor onderhoud van brandmeldinstallaties. Het CCV-schema wordt dan ook aangepast, zodat het aansluit op de vernieuwde NEN-normen.

Brandmeldinstallaties
NEN 2654-1 geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van autonome brandmeldinstallaties in gebouwen, waarbij de apparatuur en de bekabeling niet wordt geïntegreerd met andere installaties, met uitzondering van de brandbeveiligingsinstallaties zoals omschreven in NEN 2535 + C1:2010 hoofdstuk 7. Een brandmeldinstallatie kan bestaan uit verschillende brandmeldcentrales met elkaar verbonden door een netwerk. De norm is bedoeld om te worden toegepast bij het beheer, de controle en het onderhoud van de brandmeld­installatie, inclusief de aansturingen van de brandmeldcentrale (onderdeel B) naar de besturings- en doormeld­apparatuur (onderdelen G, E, J en N). De aangestuurde brandbeveiligingsinstallaties en overige installaties (onderdelen H, F, K en O) vallen niet binnen het toepassingsgebied van deze norm.

Ontruimingsalarm
NEN 2654-2 geeft eisen voor het beheer, de controle en het onderhoud van autonome ontruimingsalarminstallaties in gebouwen, waarbij de apparatuur en de bekabeling niet worden geïntegreerd met andere installaties, met uitzondering van de brandbeveiligingsinstallaties zoals omschreven in NEN 2535:2017, hoofdstuk 7. Een ontruimingsalarminstallatie kan bestaan uit verschillende ontruimingsalarmcentrales met elkaar verbonden door een netwerk. De norm is bedoeld om te worden toegepast bij het beheer, de controle en het onderhoud van de ontruimingsalarminstallatie, inclusief de aansturingen van de ontruimingsalarmcentrale (onderdeel M) naar andere geluidsinstallaties. De onderdelen A, B, D, G en E vallen niet binnen het toepassingsgebied van deze norm.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner